Central Park in New York vanaf deze zomer volledig autoloos

Central Park, een van de grootste toeristische trekpleisters van New York, wordt vanaf deze zomer volledig autoloos. Dat heeft burgemeester Bill de Blasio bekendgemaakt. Bedoeling is van de groene long nog een groenere long te maken.

Het park, dat 3,4 kilometer lang is en in het hart van Manhattan ligt, zal op 26 juni voor de laatste keer auto's moeten dulden.

"Op 27 juni, de eerste dag na het eindigen van de lessen op openbare scholen en de eerste dag dat de buitenzwembaden in de stad open zijn, zullen de laatste gedeelten van het park waar nog auto's kunnen rijden, permanent afgesloten worden", zegt De Blasio in een verklaring op zijn website.  

Burgemeester de Blasio sloot het noordelijke deel van het park in 2015 al voor verkeer, maar in het zuiden van het park waren nog enkele straten open voor auto's tijdens spitsuur in de week.

"Onze parken zijn voor mensen, niet voor wagens. Gedurende meer dan een eeuw hebben auto's van 's werelds meest iconische park een snelweg gemaakt", aldus De Blasio. "Vandaag nemen we het park terug. We geven voorrang aan de gezondheid en de veiligheid van de miljoenen ouders, kinderen en bezoekers van Central Park."

Volgens de burgemeester trekt Central Park jaarlijks meer dan 42 miljoen bezoekers. "Door het terug te geven aan de wandelaars, joggers en fietsers, zal de luchtvervuiling in Central Park afnemen en de veiligheid verbeteren."

Meest gelezen