Ex-VUB-prof die omstreden medicijn invoerde krijgt geen straf

De ex-VUB-professor De Meirleir die het omstreden antivraal middel Nexavir invoerde in ons land, om toe te dienen aan CVS-patiënten, heeft geen straf gekregen van de rechtbank. Hij kreeg enkel een eenvoudige schuldigverklaring omdat de redelijke termijn werd overschreden.

In 2009 ontdekten de douanediensten op de luchthaven van Zaventem een pakje uit de Verenigde Staten met Nexavir, een product dat in ons land niet te verkrijgen is. Professor De Meirleir wilde het middel toedienen aan enkele van zijn patiënten die lijden aan het chronische­vermoeidheids­syndroom. Maar volgens het parket is de invoer en het toedienen van het middel strafbaar.

Het onderzoek startte al in 2009, maar het duurde meer dan 9 jaar voor de zaak voor de rechter kwam. De rechtbank vindt nu dat de redelijke termijn werd overgeschreven. Daarom kreeg de professor enkel een eenvoudige schuldigverklaring en geen straf.

De professor werd ook vervolgd voor illegale experimenten op menselijke personen. Hiervoor werd hij vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs. Ook zijn echtgenote verkreeg de vrijspraak, net als hun vennootschappen Health Management Associates en de vzw Himmunitas.

Meest gelezen