Democraten spannen rechtszaak aan tegen Rusland, de Trump-campagne en Wikileaks

De Democratische Partij beschuldigt Rusland, de Trump-campagne en Wikileaks van een samenzwering om de presidentsverkiezingen van twee jaar geleden te verstoren.  Ze eist miljoenen voor de geleden schade. Hiermee lijken de Democraten de resultaten van het onderzoek door speciale aanklager Robert Mueller niet te willen afwachten.

Volgens de Amerikaanse krant The Washington Post heeft de Democratische Partij bij een rechtbank in Manhattan, New York een klacht ingediend tegen Rusland, het campagneteam van Trump en Wikileaks. Ze zouden samengezworen hebben om de Democratische presidentskandidaat Hillary Clinton te beschadigen en Trump te helpen door de computernetwerken van de Democraten te hacken.

Er loopt al een tijdje een onderzoek door speciale aanklager Robert Mueller waarin hij nagaat of er sprake is geweest van een samenzwering tussen het campagneteam van Trump en Rusland om de verkiezingen te saboteren. Maar de Democraten lijken de uitslag van dit onderzoek niet te willen afwachten om een schadevergoeding te eisen.

De rechtszaak doet denken aan de Watergate-affaire uit 1972. Ook toen diende de Democratische partijtop een klacht in tegen het herverkiezingsteam van president Richard Nixon. De Democraten wonnen die rechtszaak en kregen een schadevergoeding uitbetaald van 750.000 dollar voor de geleden schade.

Maar dat een Amerikaanse politieke partij een klacht indient tegen een grootmacht zoals Rusland is ongezien. President Trump zelf heeft altijd ontkend dat zijn campagneteam heeft samengewerkt met de Russen. Ook vanmorgen liet hij dat nog verstaan in een tweet, toen de memo's van de ontslagen FBI-directeur James Comey het daglicht zagen.

Meest gelezen