Videospeler inladen...

Deze robot kan zelfstandig een Ikea-stoel in elkaar zetten

Wetenschappers van de technische universiteit van Nanyang in Singapore hebben een robot ontwikkeld die een Ikea-stoel in elkaar kan zetten. De robot deed dat met behulp van 2 grijparmen, 3D-camera's en artificiële intelligentie.

8 minuten en 55 seconden. Meer had de robot niet nodig om een Ikea-stoel in elkaar te zetten. Toegegeven: het gaat om een simpele standaardstoel, maar veel mensen zouden er meer tijd en geduld voor nodig hebben. De robot had wel eerst 11 minuten nodig om zijn bewegingen te plannen, wat de totale tijd op 20 minuten brengt. Nog altijd vrij indrukwekkend.

De onderzoekers hadden 3 jaar de tijd nodig om de algortimes te programmeren waarmee de robot aan de slag kon gaan. Vervolgens werden de verschillende onderdelen van een Ikea-stoel willekeurig door elkaar gelegd. De robot slaagde er zelfstandig in om alle onderdelen te lokaliseren, juist te positioneren en in elkaar te passen.

De onderzoekers willen nu met experten in kunstmatige intelligentie verder bekijken hoe ze de robots nog autonomer kunnen maken, zodat de robots op een dag zelf de handleiding lezen en daarmee verder kunnen. Voor het zover is, zullen we nog enkele jaren zelf onze Ikea-meubels in elkaar moeten zetten.

Meest gelezen