archiefbeeld

Drukke avondspits: tot 330 kilometer file

Het was een drukke avondspits vanavond: rond 17 uur bereikte de spits een piek van 330 kilometer file. "De week na de paasvakantie is traditioneel een drukke verkeersweek", legt VRT-verkeersexpert Hajo Beeckman uit. "Als het mooi weer is, komt daar veel vrijetijdsverkeer bij."

Het najaar wordt gekenmerkt door erg drukke ochtendspits, in het voorjaar zijn vooral de avondspitsen drukker, legt Beeckman uit. "De eerste week na de paasvakantie zijn veel mensen weer aan het werk en is het schoolverkeer herbegonnen", zegt de verkeersexpert. "Als het dan mooi weer is komen daar veel mensen bij die zich verplaatsen voor hun vrije tijd." Bovendien gaan dan vaak ook veel nieuwe werven van start, omdat het weer dan goed genoeg is.

"Het lijkt bijna vakantie-uittocht. Door de drukte op de weg, lossen de ochtendfiles nooit helemaal op en blijft het de hele dag door druk", klinkt het. Er was al veel verkeer op de weg nog voor de avondspits goed en wel was begonnen. "En daar komt nu het woon-werkverkeer nog eens bovenop."

Rond 17 uur is de filepiek voor vandaag bereikt met 330 kilometer file. Intussen is het aantal weer aan het dalen. Gisteren was het met 352 kilometer file al de op een na zwaarste avondspits van 2018. Dat hebben we dus niet geëvenaard. Vooral op de traditionele knooppunten rond Brussel en Antwerpen is het druk. Ook op de E40 richting kust, ter hoogte van Gent, is het lang aanschuiven.

Meest gelezen