Videospeler inladen...

ETA: "Sorry voor onherstelbare schade die we hebben veroorzaakt"

De Baskische afscheidingsbeweging ETA erkent het leed dat ze tijdens haar onafhankelijkheidsstrijd heeft veroorzaakt en vraagt vergiffenis aan al haar slachtoffers. Dat staat in een mededeling die vandaag in de Baskische krant Gara gepubliceerd is. "Een historisch moment, dit is nooit eerder gebeurd", zegt Sven Tuytens, correspondent in Spanje. 

"We hebben veel leed en onherstelbare schade veroorzaakt. We willen ons respect tonen aan de doden, gewonden en slachtoffers van de acties van de ETA... We betreuren het oprecht", staat er onder meer in de tekst. De mededeling komt er nadat Spaanse media al gemeld hadden dat de afscheidingsbeweging tijdens het eerste weekend van mei haar formele ontbinding zou aankondigen.

"Dit is zeker en vast historisch", zegt correspondent Sven Tuytens in "De ochtend" op Radio 1. "Het is de eerste keer in het 59-jarige bestaan van de organisatie dat ze om vergiffenis vragen en heel duidelijk erkennen dat ze schade berokkend hebben. Dat is nooit eerder gebeurd en dit was ook niet verwacht. "

Dit is zeker historisch, eerste keer in 59-jarige bestaan van organisatie dat ze om vergiffenis vragen. 

"ETA is in haar taal meestal tamelijk agressief en blijft voorthameren op het belang van de onafhankelijkheid van Baskenland. Een duidelijke verontschuldiging en het vragen om vergiffenis is wel heel speciaal. Ze zeggen dat hun strijd heel belangrijk geweest is, maar de vraag om vergiffenis is het belangrijkste in deze mededeling. Er waren al wel leden die gezegd hadden dat ze spijt hadden, maar dat is nooit een beslissing geweest van de hele organisatie. Als laatste bericht voor die ontbinding wil  ETA dat deze boodschap zal bijblijven." 

De verenigingen van slachtoffers van ETA-terrorisme zeggen dat dit heel belangrijk is, maar dat ETA dit veel vroeger had moeten doen. "Die verenigingen wegen politiek zwaar door. Partijen moeten rekening houden met hun opinie. Het is een boodschap waar veel slachtoffers al heel lang op zitten te wachten. Dit is belangrijk voor de Baskische samenleving en voor heel Spanje." 

Boodschap waar veel slachtoffers al heel lang op zitten te wachten.

De ETA streed bijna een halve eeuw lang voor een onafhankelijke Baskische staat in Noord-Spanje en Zuid-Frankrijk. Bij zowat 4.000 aanslagen kwamen meer dan 800 mensen om. In 2011 zwoer de ETA het geweld af.  Ze deden dat toen om verminderde straffen te krijgen voor ETA-leden die in de gevangenis zitten. De regering is daar toen niet op ingegaan. Sindsdien heeft de organisatie wel geen aanslagen meer uitgevoerd. Begin mei zou de organisatie ontbonden worden. 

Meest gelezen