Europarlementsleden roepen op tot boycot van het WK voetbal in Rusland

Zestig Europarlementsleden, waaronder Bart Staes van Groen, hebben vandaag in een open brief de EU-lidstaten gevraagd om het WK voetbal in Rusland diplomatiek te boycotten als protest tegen de Russische president Vladimir Poetin. Die zou volgens hen ‘spotten met de Europese waarden’.

De Britse premier, Theresa May, heeft in maart aangekondigd dat geen enkele minister of koninklijk familielid van het Verenigd Koninkrijk op het WK voetbal in Rusland aanwezig zal zijn. Dit naar aanleiding van de vergiftiging van de ex-spion Sergueï Skripal en zijn dochter in Salisbury. Dit incident ligt aan de oorsprong van een ernstige diplomatieke crisis tussen Moskou en het Westen. Volgens het Verenigd Koninkrijk is Moskou namelijk verantwoordelijk voor die vergiftiging. Ook IJsland heeft een diplomatieke boycot aangekondigd enkele dagen later, uit steun voor Londen.

"Rusland is allesbehalve een ideale gastheer"

"De aanval in Salisbury is slechts het laatste voorbeeld van de manier waarop Vladimir Poetin spot met onze Europese waarden", onderstrepen de Europarlementsleden in een brief waarvoor de Duitse Rebecca Harms, lid van de Groene fractie, het initiatief nam.

"Willekeurige bombardement van scholen, ziekenhuizen en residentiële wijken in Syrië, de brutale militaire inval in Oekraïne, cyberaanvallen, verspreiding van nep nieuws, electorale inmenging, poging tot het afzwakken en verdelen van de EU: Rusland is alles behalve de ideale gastheer voor dit soort evenement", voegen ze eraan toe.

“In deze moeilijke tijden, kijkt de hele wereld naar Europa. Onze regeringen mogen niet hetzelfde autoritaire en antiwesterse pad van de Russische president inslaan, maar eerder het aankomend WK voetbal in Rusland boycotten en hun stem verheffen voor de rechten van de mens, democratische waarden en vrede”, concluderen ze.

Het merendeel van de 60 Europarlementsleden die de brief hebben ondertekend maken deel uit van de groene fractie of van de Europese Volkspartij.

"Boycot heeft niet veel zin"

Ook in België is een wetsvoorstel over een boycot ingediend door Ecolo/Groen. In die tekst roepen parlementsleden Benoît Hellings en Wouter De Vriendt de Belgische vertegenwoordigers (ministers, diplomaten en leden van de koninklijke familie) op om wel deel te nemen aan de ceremonies van het WK, maar dan “samen met vertegenwoordigers van Russische organisaties of vakbonden die pleiten voor mensenrechten, vrije meningsuiting en een goed werkende justitie”.

Donderdag stelde federaal minister voor Buitenlandse zaken Didier Reynders op de RTBF dat een boycot van het WK voetbal in Rusland “niet veel zin heeft”. “Eerst en vooral moet sport uit dit debat gehouden worden, maar dit soort evenement is wel een kans om een aantal ontmoetingen te organiseren en om een boodschap over te brengen”, aldus Reynders. “Naar daar gaan zonder iets te zeggen, zou uiteraard dramatisch zijn. Rusland is een grote buur van de EU, en we moeten er een zeer duidelijk discours houden, ook over mensenrechten”.

Meest gelezen