Kurt Desplenter

Francken duwt lijst bij provincieraadsverkiezingen in Leuven

Theo Francken (N-VA) gaat bij de provincieraadsverkiezingen van oktober de N-VA-lijst duwen in het district Leuven. Dat heeft de lokale partijafdeling gisteravond beslist. 

Op 14 oktober trekken we niet enkel naar het stemhokje om een nieuwe gemeenteraad te kiezen, we kiezen die dag ook een nieuwe provincieraad. Wat dat eerste betreft, was al besloten dat Francken de lijst in zijn gemeente Lubbeek gaat trekken. Voor de provincieraadsverkiezingen in Vlaams-Brabant gaat de staatssecretaris de lijst dan weer duwen.

Francken wordt lijstduwer in het district Leuven. In dat district kwam de N-VA bij de vorige provincieraadsverkiezingen in 2012 als grootste partij uit de kiesstrijd, met 25,9 procent van de stemmen. "Ik doe dit met volle overtuiging voor de partij", reageert het N-VA-boegbeeld op zijn aanstelling als lijstduwer.

Provinciedistrict

Bij de provincieraadsverkiezingen worden de provincies opgedeeld in provinciale kiesarrondissementen. Die omvatten op hun beurt provinciedistricten. Het is op basis van die districten dat de zetels voor de provincieraad worden verdeeld over de kandidaten.

In Vlaams-Brabant zijn er twee kiesdistricten: Leuven en Halle-Vilvoorde. Binnen het district Leuven valt Lubbeek, de gemeente waar Theo Francken dus de lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen gaat trekken.

Meest gelezen