Videospeler inladen...

Geen begrotingsevenwicht voor 2020: "We zouden vijf miljard moeten besparen"

Ook volgend jaar zal de federale regering geen begroting in evenwicht indienen. Dat heeft de ministerraad beslist en staat in een "stabiliteitspact" dat naar Europa wordt gestuurd. "We zouden anders vijf miljard euro moeten besparen, dat zou de economie kapotmaken", aldus minister van Begroting Sophie Wilmès (MR. 

In de kerstvakantie verklaarde N-VA-partijvoorzitter Bart De Wever (N-VA) nog in een interview op Radio 1 dat een begroting in evenwicht voor 2019 "theoretisch mogelijk" was. "We moeten de mogelijke spankracht vinden", verklaarde De Wever toen.

Die spankracht is duidelijk niet gevonden.  Dit jaar en ook in 2019 zal de federale regering geen begroting in evenwicht hebben. "Om een evenwicht te bereiken in 2019 moeten we een inspanning doen van meer dan vijf miljard euro", aldus minister van Begroting Sophie Wilmès (MR). "We willen niet te veel besparen om te vermijden dat we de economie kapotmaken. We moeten jobs creëren en de economie herstellen."

Een begroting in evenwicht was een van dé doelstellingen bij het begin van deze federale regering. Maar volgens minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) is het geen verrassing dat die doelstelling niet gehaald wordt. "We hebben al vaker gezegd dat een begrotingsevenwicht in 2019 moeilijk zal zijn, gezien de gebeurtenissen van 2016."

Jambon verwijst daarmee naar de aanslagen op Brussels Airport en in metrostation Maalbeek van 22 maart 2016.

"Om de begroting tegen 2020 in evenwicht te krijgen, zullen we nog wat inspanningen moeten doen", zegt CD&V-vicepremier Kris Peeters. "We gaan overleggen met de regio's en een conceptnota naar Europa sturen die hopelijk wordt goedgekeurd."

De ministers bevestigen daarmee het nieuws dat De Tijd vanmorgen bracht op basis van anonieme bronnen.

Meest gelezen