Videospeler inladen...

Aantal geïnterneerden in Belgische gevangenissen gehalveerd

Het aantal geïnterneerden dat in de gevangenis zit in ons land is op 5 jaar tijd gehalveerd. Eind 2013 zaten nog meer dan 1000 geïnterneerden in de cel, nu zijn dat er nog zo'n 540. Een goede zaak, want ons land werd al meerdere keren veroordeeld door het Europees Hof voor de Rechten van de Mens omdat geïnterneerden in de cel geen aangepaste zorg kregen. Toch is er nog werk aan de winkel.

'België opnieuw veroordeeld voor opsluiting geïnterneerden' of 'Ons land moet 24.000 euro aan geïnterneerde die in instelling hoorde'. Het zijn maar twee voorbeelden van krantenkoppen die we de voorbije jaren hebben gelezen. Ons land werd al meerdere keren veroordeeld door het Europees Hof voor de Rechten van de Mens omdat geïnterneerden in de gevangenis belandden zonder aangepaste zorg. Dat moet dringend anders, zo oordeelde het Hof. In september 2016 gaf het Hof in een arrest ons land twee jaar de tijd om de situatie te verbeteren.

Die eis heeft de regering goed begrepen. De bevoegde ministers Maggie De Block en Koen Geens hebben al een aantal maatregelen genomen. Zo zijn er intussen bijvoorbeeld twee grote forensische psychiatrische centra gebouwd, in Gent en Antwerpen. Een aantal geïnterneerden is ook doorgestroomd naar reguliere psychiatrische zorg.

Op dit moment zitten nog altijd zo'n 540 geïnterneerden in de gevangenis, zonder aangepaste zorg. Dat is een opmerkelijke daling, de helft minder dan in 2013. Maar toch zijn er dus nog inspanningen nodig. Eind dit jaar wil het Europees Hof dat er geen enkele geïnterneerde nog in de cel zit zonder aangepaste zorg. De ministers werken aan extra plaatsen, in kleinere instellingen maar ook in nieuwe grotere instellingen in Aalst, Paive en Waver. En de doorstroming van forensische psychiatrische centra naar reguliere instellingen moet ook beter worden. 

Als er 20 jaar niks gebeurt, is het moeilijk om het op een paar jaar op te lossen

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block

Echte élke geïnterneerde tegen eind dit jaar gepaste zorg kunnen bieden zal niet simpel zijn, erkent minister De Block. "We moeten realistisch zijn, we hebben daarvoor die nieuwe centra nodig en die staan er niet van vandaag op morgen. Wat belangrijk is, is dat ons land jarenlang in gebreke is gebleven, en daar hebben we deze legislatuur al heel hard aan gewerkt. Maar als er 20 jaar niks gebeurt, is het moeilijk om het op een paar jaar helemaal te remediëren", zegt De Block. "We blijven verder werken, dus ik denk dat wij voor het eerst in heel lang door Europa stilaan als een normaal land op dit stuk worden beschouwd", zegt minister van Justitie Koen Geens.

Ik denk dat wij voor het eerst in heel lang door Europa stilaan als een normaal land op dit stuk worden beschouwd

Minister van Justitie Koen Geens

Morgen start de organisatie 'Te Gek!?' trouwens met een campagne rond internering. Het wil met de campagne 'Van Gevangenis naar Zorg' een licht werpen op de verschillende aspecten van internering, om zo het taboe te doorbreken. 

En volgende week gaat VRT NWS een week lang op zoek naar antwoorden op de problematiek van de internering. Halen we de deadline van 227 dagen om, na 25 Europese veroordelingen, geïnterneerden de opvang te bieden waar ze recht op hebben. Wat is er verbeterd voor de “zieke criminelen”? En waar staan we nu? U leest het vanaf maandag, zeven dagen lang, op vrtnws.be.

Meest gelezen