BELGA/DOPPAGNE

"Een burgemeester moet van staal en beton zijn om geen druppel alcohol te drinken"

De waarnemend burgemeester van Brakel heeft vandaag ontslag genomen nadat hij in beschonken toestand een zwaar verkeersongeval had veroorzaakt. De precieze omstandigheden zijn nog niet duidelijk, maar hoe dan ook: politici staan vaak tussen de mensen en soms leidt dat kennelijk al eens tot een glaasje (te veel).  Oud-burgemeester Ludwig Vandenhove van Sint-Truiden getuigde erover in "De wereld vandaag" op Radio 1.

Vandenhove werd eind 2011 op de spoedafdeling van het ziekenhuis opgenomen nadat hij bewusteloos was geraakt toen hij te diep in het glas had gekeken. "Dat zijn domme dingen, fouten die mensen maken in hun leven", aldus Vandenhove.

Een en ander had wel degelijk te maken met zijn functie van burgemeester toen en niet met een eventueel drankprobleem, zegt de man. "Alleszins die avond was dat zo. Ik herinner mij dat ik de ganse dag heel veel dingen te doen had. Het kan niet ontkend worden dat een burgemeester - en algemeen een politicus die tussen de mensen is - effectief al van staal en beton moet zijn om op talrijke activiteiten geen druppel alcohol te drinken. Ook bij mij was dat verband heel duidelijk."

Volgens Vandenhove zijn dat dingen "die nu nog gebeuren met politici van alle leeftijden, van alle generaties en van alle kleuren". "Je moet permanent opletten. En het is zo dat er soms een beetje te veel gedronken wordt. De gelegenheid maakt de dief, zegt men."

"Het goede voorbeeld"

Moeten politici dan niet het goede voorbeeld geven? "Ik ga over die bekende uitspraak niet discussiëren. Maar politici moeten ook de afspiegeling van de maatschappij zijn. Daartussen situeert het zich", stelt oud-burgemeester.

De mentaliteit qua alcohol en verkeersveiligheid is wel aan het veranderen, stelt Vandenhove vast. "Toen ik in 1995 naar plechtigheden van defensie ging, werd je als burgemeester om 10 uur 's morgens verwacht en werd er niet verwacht dat je voor 16 uur 's avonds weg was. Tegenwoordig moet je voor de receptie betalen bij defensie."

Wel maakt Vandenhove nog de volgende bemerking: "Of dat beter is voor de relatie van politici naar de burger toe, is een andere zaak. Vroeger werd er effectief gecommuniceerd aan de toog tussen de mensen. Nu wordt er gecommuniceerd via de sociale media."

Herbeluister hier het gesprek met Ludwig Vandenhove in "De wereld vandaag" op Radio 1:

Meest gelezen