Graspapier: een primeur voor België!

Een drukkerij uit Herenthout is de eerste in België die met graspapier werkt. Het papier bestaat uit een mix van hout- en grasvezels.

"Mooie bijdrage voor het milieu"

De Kempense drukkerij Zwart op Wit is de eerste in ons land die werkt met graspapier. Het gaat om een samenwerking met Natuurpunt, die haar jaarverslag nu in graspapier maakt. Het papier wordt gemaakt uit vezels van gemaaid gras dat Natuurpunt haalt uit haar eigen bosbeheer.

"De grassen worden gedroogd, versneden, geraffineerd en daar wordt papier van gemaakt", zegt commercieel directeur Jef Kempen van Drukkerij Zwart op Wit. "Dat er een afvalproduct gebruikt wordt om papier van te maken, is een mooie bijdrage voor het milieu." Maar bomen kappen blijft onoverkomelijk volgens Kempen. "Je kan bomen nooit vervangen door gras. Je hebt een body nodig om papier te maken. Ook in dit geval wordt er een mix gemaakt van houtvezels en grasvezels om het graspapier te maken."

Zichtbaar

Vergeleken met 'normaal papier' is er geen groot verschil. "Je ziet wel de grasvezel in het papier. Een meerwaarde denken wij." Als het concept aanslaat, wordt de productie mogelijk opgedreven. De drukkerij uit Herenthout plaatst zelf ook kaartjes en dergelijke in graspapier in hun gamma. 

Meest gelezen