Hoe verging het een van de onfortuinlijkste nieuwsankers ooit?

Het was een droomjob die eindelijk werkelijkheid werd. Vijf jaar geleden mocht A.J. Clemente zich als kersvers nieuwsanker bewijzen op de lokale tv-zender KFYR in de Amerikaanse staat North Dakota. Maar nadat een stem off-screen de hoofdpunten aangekondigd had, en co-anker Van Tieu het woord nam om hem te introduceren, vloekte Clemente een duidelijk hoorbare "Fucking shit!" de ether in. De misstap ging onmiddellijk viraal en Clemente werd pardoes aan de deur gezet. Hoe verging het de onfortuinlijke nieuwsanker verder?

Tieu had onmiddellijk, die zondag 21 april 2013, door dat er iets niet klopte en begon zelf te struikelen over haar woorden. Ook Clemente antwoordde vervolgens met een kromme zinsconstructie:

"Dat had niet slechter kunnen gaan", twitterde hij onmiddellijk na de uitzending. Hij excuseerde zich meermaals en verklaarde dat zijn uithaal te maken had met de naam van de winnaar van de marathon in Londen, Tsegaye Kebede. Omdat het woord "gay" voor de "Fucking shit!" te horen was, dachten sommigen dat hij zijn ontevredenheid over een homoseksueel uitte.

Nieuwsverantwoordelijke van KFYR, Monica Hannan, verontschuldigde zich ook voor de flater: "Excuses toen een van onze medewerkers vloekte. Hij realiseerde zich niet dat zijn microfoon al aanstond. Maar dat is geen excuus. En we kunnen niet terugnemen wat hij gezegd heeft. We hebben hem op non-actief gezet, totdat deze situatie uitgeklaard is." Het uitklaren van de situatie leidde er erg snel toe dat Clemente zijn boeltje mocht pakken en op zoek moest gaan naar ander werk. Het deed nieuwsmedia alvast besluiten: "Dit is ongetwijfeld de kortste job van nieuwsanker ooit."

Clemente, enkele dagen later in het tv-programma "Today show": "Toen ik de beelden terugzag, draaide mijn maag zich om. Maar ik besefte zelfs niet dat ik het, terwijl we in de ether waren, luidop gezegd had, totdat de nieuwsverantwoordelijke me er tijdens een pauze op attent maakte. Ik had wel verwacht dat men me zou ontslaan, want voor die 2 woorden bestaat er geen enkel excuus."

In David Lettermans "Late night" verduidelijkte hij nog dat hij geen oortje had, dat ook zijn co-anker haar oortje vergeten was en dat er te vroeg naar de studio overgeschakeld was. "Een ongelukkige samenloop van omstandigheden dus die tot die foute woorden geleid hebben", aldus Clemente nog.

De zoektocht naar een nieuwe job als reporter of, in het beste geval, nieuwsanker verliep daarna niet van een leien dakje. Een maand na het incident berichtte nieuwswebsite New York Daily News dan ook dat Clemente zijn oude job van barman terug opgenomen had. Dat met een reclamepaneel, waarop te lezen stond: "AJ Clemente/Straight From Letterman/Tonight Behind The Bar". Volgens de nieuwswebsite zou hij de zomerperiode willen overbruggen met deze job, om daarna op zoek te gaan naar een journalistieke job.

Begin 2014 begon Clemente les te geven als mediacoach aan de Rennert International-talenschool in New York City. "Ik ben blij dat ik voor volle klassen les kan geven en dat er voldoende studenten zijn die me willen bezig horen. Om daar dan toch iets uit te leren", aldus Clemente op de blog Tuned In, "Maar dit betekent niet dat ik mijn eigen dromen opgegeven heb. Ergens had ik wel gehoopt dat de aandacht op het internet en in diverse tv-programma’s me meer zou opgeleverd hebben in de journalistieke wereld. Nee dus! Men heeft me wel voorgesteld om mee te doen aan een realityprogramma. Maar daarvoor heb ik vriendelijk bedankt."

Midden 2016 lukte het Clemente dan toch: hij werd aangenomen als reporter van de lokale nieuwszender WRDE-TV, die de berichtgeving verzorgt van het Delmarva-schiereiland, aan de oostkust van de VS. Delmarva verwijst naar de staten Delaware, Maryland en Virginia. "Onze nadruk ligt op regionale berichtgeving, nieuws dat lokaal belangrijk is, dat lokaal zijn verankering vindt. De aanwerving van Clemente moet in dat licht gezien worden", aldus manager Bob Backman in juni 2016 op nieuwswebsite Cape Gazette.

"Ik ben blij dat ik mijn carrière hier kan verderzetten en dat ik zoveel mogelijk contacten kan leggen met de plaatselijke bevolking", reageerde Clemente alvast. Iets waar hij duidelijk in geslaagd is, want ook nu nog werkt hij voor de lokale tv-zender. Weliswaar niet als nieuwsanker. Hier beneden kunt u hem als reporter bezig zien in schildersplunje (vanaf 0:40) tijdens een reportage van begin december 2017:

Meest gelezen