Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Historisch: hotline tussen leiders Noord- en Zuid-korea

Voor het eerst kunnen de leiders van Noord- en Zuid-Korea met elkaar praten via een rechtstreekse telefoonlijn. Die is vanochtend getest, een week voor hun topontmoeting in de DMZ, de zwaarbewaakte grenszone tussen beide landen. 

Als Noord- en Zuid-Koreaanse functionarissen met elkaar wilden bellen, dan kon dat enkel via de gedemilitariseerde zone. Een tijdlang was zelfs die verbinding afgesloten. Maar nu is er dus een rechtstreekse lijn geïnstalleerd tussen het zogenaamde "Blue House" van president Moon in Seoul en de machtige Commissie voor staatszaken in Pyongyang, van waaruit Kim Jong- un regeert.

De geluidskwaliteit was uitstekend. Alsof je belde met een buur.

De installatie van de lijn komt net een week voor de geplande topontmoeting tussen Kim en Moon, op 27 april.  De twee leiders plannen een eerste telefoon­gesprek in de loop van volgende week.  Vandaag werd de lijn al getest. "De verbinding was vlot en de geluidskwaliteit was uitstekend", zei een Zuid-Koreaanse woordvoerder. "Het was alsof je belde met een buur."

De ontmoeting tussen Moon en Kim is nog maar de derde topontmoeting tussen beide landen sinds het einde van de Koreaanse oorlog in 1953. Die oorlog is  nooit officiëel beëindigd omdat er geen vredesverdrag is ondertekend. President Moon sprak de hoop uit dat zo'n verdrag er nu snel zal komen.

Meest gelezen