Belga

Judith Herzberg krijgt Prijs der Nederlandse Letteren

De Nederlandse schrijfster Judith Herzberg (83) krijgt de Prijs der Nederlandse Letteren, de belangrijkste literaire prijs in het Nederlandse taalgebied. De prijs wordt om de drie jaar uitgereikt, afwisselend door de Belgische en de Nederlandse koning. 

De Nederlandse schrijfster Judith Herzberg krijgt de Prijs der Nederlandse letteren. Dat is de meest prestigieuze prijs in het Nederlandse taalgebied. Judith Herzberg (83) is vooral bekend als dichteres, maar ze schreef ook toneelstukken en proza. In 1997 kreeg Herzberg ook al de P.C. Hooftprijs voor haar hele oeuvre.

De Nederlandse minister Ingrid Van Engelshoven heeft de toekenning van de prijs bekendgemaakt namens de Nederlandse Taalunie, die zich laat adviseren door een jury. Aan de driejaarlijkse prijs is een geldbedrag verbonden van 40.000 euro. 

Herzbergs poëzie is hartverscheurend eenvoudig en juist daardoor complex. Haar taal nadert de muziek.

Uit het juryrapport

Uit het juryrapport: "Herzbergs poëzie is hartverscheurend eenvoudig en juist daardoor complex. Haar precieze observaties uit het dagelijks leven leggen iets essentieels van het menselijk verkeer bloot. Haar werk kan zich meten met dat van Nobelprijswinnares Wisława Szymborska. Haar toon is altijd natuurlijk, zo natuurlijk dat die alleen maar het gevolg kan zijn van een enorme beheersing van taal en vorm, van techniek. Die beheersing blijkt ook uit de manier waarop ze klank gebruikt. Haar taal nadert de muziek."

Zwijgen over oorlogservaringen

Judith Herzberg debuteerde in 1963 met de dichtbundel "Zeepost". Vanaf het begin van de jaren zeventig volgden ook toneelstukken. “Haar toneel was baanbrekend in de jaren tachtig", vindt de jury. "Het toneelstuk "Leedvermaak" heeft een onuitwisbare indruk gemaakt door de schijnbaar luchthartige manier waarop zij het zwijgen over oorlogservaringen verwoordt."

De prijs wordt afwisselend uitgereikt door de Nederlandse en de Belgische koning. Vlaamse laureaten waren onder meer Hugo Claus, Christine D'haen, Paul de Wispelaere en Leonard Nolens. De Nederlandse koning Willem-Alexander zal de prijs in november 2018 in Amsterdam uitreiken. De laatste keer, in 2015, ontving de Nederlandse schrijver Remco Campert de prijs uit handen van koning Filip.

Koning Filip reikt de Prijs der Nederlandse letteren uit aan Remco Campert (2015).
Belga

Meest gelezen