Keuzes maken op Erfgoeddag

Op zondag 22 april zetten honderden instellingen en archieven de deur open voor de jaarlijkse Erfgoeddag, met als thema “Kiezen”. Een … keuze uit het aanbod.

Erfgoed is overal, als u maar goed kijkt! Erfgoeddag is een jaarlijkse sensibiliseringscampagne, die zoveel mogelijk mensen, jong en oud, op de been wil krijgen om op een zinvolle manier om te gaan met het erfgoed in de dagelijkse omgeving. Op de website van Erfgoeddag vindt u alle activiteiten. Met als thema dit jaar: "kiezen". Hoe bepalen erfgoedinstellingen wat ze bewaren? Welke beslissingen brengt het digitale tijdperk? Of is er ook erfgoed dat rechtstreeks met de verkiezingen te maken heeft?

  • Het Wielermuseum in Roeselare toont de keuze van collectioneurs: ze verzamelen fietsen, truitjes, petten en alles wat met de koers te maken heeft. Een selectie is te zien in de Paterskerk (want het Wielermuseum zelf wordt vernieuwd). Voor fietsfans is ook de expo “Op Velo Bristol” in Mol warm aanbevolen, over het Kempense historische fietsmerk Bristol. 
  • Brugge liet zijn inwoners kiezen uit 100 objecten. Op die manier is een  top-tien samengesteld van voorwerpen die Brugge typeren. Van het koffertje van het Heilig Bloed tot de koperplaten van cartograaf Marcus Gerards en de “Excellente cronike van Vlaenderen”, een boeiend handschrift uit de 15e eeuw. De Brugse top-tien is te bekijken in het Rijksarchief van Brugge.
  • “Kiezen” is een passend thema in het jaar van de gemeente- en provincieraadsverkiezingen. In het Museum Plantin-Moretus in Antwerpen kunnen kinderen - en ouders- een eigen, persoonlijke verkiezingsaffiche drukken.  
  • Het Rijksarchief in Gent maakte een tentoonstelling over voornamen. Dat lijkt misschien een individuele keuze van de ouders, maar het zegt ook veel over de tijd en de achtergrond van de baby. Opvallende vaststelling in Gent: ook in de12e eeuw was “Emma” al een populaire meisjesnaam, net als nu.
  • GC De oude pastorie in Kapelle-op-den-Bos presenteert de keuze van Expo 58-verzamelaar Pierre Veyt: honderden voorwerpen van de legendarische Wereldtentoonstelling op de Heizel, nu exact 60 jaar geleden.
  • Zin in rust? In Limburg kunt u kiezen voor stilte, in Kasteel Mariagaarde in Hoepertingen, met rondleidingen op de stilteplek, yoga, "treuzelwandelingen" en de opening van een nieuwe stille ruimte. 

Meest gelezen