Videospeler inladen...

Dubbel zoveel windmolens op zee: wat gaat ons dat kosten?

De regering heeft vanochtend beslist om in te zetten op meer groene Noordzeestroom. Vanaf 2020 komen er dubbel zoveel windmolens in de Noordzee voor de Belgische kust. Waar gaan ze staan? Wanneer komen ze er precies? En nog een belangrijke vraag: wat gaat ons dat kosten? Onze expert energie beantwoordt deze 3 vragen voor u. 

expert
Luc Pauwels
Luc Pauwels is expert energie bij VRT NWS

Waar komen de windmolens en hoeveel stroom leveren ze?

De nieuwe windmolens komen aan de westkust, aan de andere kant van waar er nu al staan. Het plan is om een even groot gebied te maken als het gebied dat er nu al is. De opbrengst? Evenveel energie als een middelgrote kerncentrale.

Videospeler inladen...

Wanneer komen ze er?

De nieuwe windmolens zouden er tegen 2025 moeten staan, al kunnen enkele zaken dat plan wel vertragen. Zo moeten er kandidaten zijn die de molens willen bouwen én moeten er ook nieuwe kabels komen die de stroom naar het land kunnen brengen. En dat zou wel nog even kunnen duren. 

Videospeler inladen...

Wat gaat ons dat kosten?

Voor de huidige windmolenparken worden er 14 tot 15 miljard euro subsidies gegeven. De regering hoopt dat de nieuwe parken er kunnen komen zonder subsidies, zoals ook in bijvoorbeeld Nederland, Duitsland en Denemarken gebeurt. Dat willen ze bereiken door bouwers tegen elkaar te laten opbieden. Wie het goedkoopste voorstel heeft, mag het park bouwen. 

Videospeler inladen...

Meest gelezen