Assad zendt Frans erekruis terug naar afzender

De Syrische president Bashar al-Assad zendt zijn erekruis van de "Légion d'honneur" terug naar Frankrijk.  Naar eigen zeggen wil Assad geen ereteken dragen van "een staat die een slaaf is van de Verenigde Staten".

De "Ordre national de la Légion d'honneur" (Nationale Orde van het Legioen van Eer) is de hoogste en belangrijkste Franse onderscheiding.  De Syrische president Assad kreeg het uitzonderlijk ereteken in 2001 nadat hij zijn vader was opgevolgd als president van Syrië.

Een vertegenwoordiger van Assad overhandigde het ereteken  van de Syrische president aan de Roemeense ambassadeur in Damascus.  Roemenië behartigt de Franse belangen in Syrië.  Met de teruggave pakt de Syrische president de Fransen op snelheid.  Enkele dagen geleden liet Frankrijk immers weten dat het een procedure had gestart om Assads onderscheiding af te nemen.

Vorig weekend bombardeerden Frankrijk,Groot-Brittannië en de Verenigde Staten verschillende doelwitten in Syrië, na de aanval met gifgas op de Syrische gemeente Douma.  Volgens de westerse coalitie is het regime van Assad verantwoordelijk voor die aanval met gifgas.

Het Syrische ministerie van buitenlandse zaken liet weten dat het "niet langer een eer is voor president Assad om een erekruis te dragen van een staat die als een slaafje de Verenigde Staten volgt en op die manier terroristen steunt."

Meest gelezen