Man die agenten in Schaarbeek neerstak krijgt in beroep 15 jaar cel

De man van 44 die in 2016 twee agenten aanviel in Schaarbeek, is door het Brusselse hof van beroep veroordeeld tot vijftien jaar cel. Dat is een zwaardere straf dan de negen jaar cel die hij in eerste aanleg kreeg. Volgens het hof gaat het om een poging tot moord, en niet om slagen en verwondingen. Maar het gaat nog steeds niet om een terreurdaad. 

In oktober 2016 viel Hicham Diop twee agenten aan vlakbij de drukke Lambertmontlaan in Schaarbeek. Een agent werd met een mes in de nek gestoken, daardoor werden enkele zenuwen doorgesneden. Een andere agent krees een messteek in de buik. Toen een politiepatrouille tussenbeide kwam, brak de 44-jarige ex-bokser nog de neus van een van die agenten. Pas toen ze hem in het been schoten konden ze hem inrekenen. 

Toen de man met de ambulance naar het ziekenhuis werd gevoerd, riep hij enkele keren "Ik ben een strijder van IS". En bij zijn eerste ondervraging had hij verklaringen afgelegd die erop wezen dat het mogelijk om een terreurdaad ging. Diop stond bij de veiligheidsdiensten bekend om zijn sympathieën voor en zijn contacten met extremistische moslims. 

Paranoïde gedachten

Volgens zijn advocaten had Hicham Diop evenwel geen terroristische motieven. Zijn aanval op de agenten zou te maken hebben met het feit dat Diop in 2011 aangereden werd door een auto van de federale politie. Hij raakte daarbij gewond aan het been. 

Sinds die aanrijding met de politie was Diop volgens zijn advocaat, Sébastien Courtoy, paranoïde. "De man had camera's in zijn huis geïnstalleerd, omdat hij vijf jaar lang dacht dat de politie hem zou vermoorden", zei Courtoy. "De man heeft ook mails gestuurd waarin staat dat hij gevolgd werd door de politie. Daarnaast nam hij veel medicatie. Volgens de bijsluiter kan die medicatie psychoses veroorzaken." 

Zwaardere straf in beroep

Diop werd in eerste aanleg veroordeeld tot negen jaar cel voor opzettelijke slagen en verwondingen. De rechtbank sprak hem vrij voor poging tot moord. 

Maar daar heeft het hof van beroep nu anders over geoordeeld. Diop krijgt vijftien jaar cel voor poging tot moord, omdat er volgens het hof sprake is van voorbedachtheid. Maar ook nu oordeelt het hof van beroep dat het niet gaat om een terreurdaad. 

Meest gelezen