Videospeler inladen...

Notities van ex-FBI-baas Comey bieden intieme inkijk in presidentschap van Trump 

Ex-FBI-baas James Comey heeft notities vrijgegeven van gesprekken met president Trump in de weken en maanden voor zijn ontslag. De 15 pagina's bevatten gesprekken die Comey zo verontrustend vond, dat hij ze heeft opgeschreven. De memo's zijn overgemaakt aan het Congres. "Er staat veel in dat we al wisten, want die zijn uitgelekt in de hoorzitting", zegt correspondent Björn Soenens vanuit de VS. "We vernemen nu een beetje meer details."

Naar de publicatie van de memo's werd al lang uitgekeken, sinds het bestaan ervan vorig jaar werd onthuld. Comey was FBI-baas tot mei 2017, toen hij werd ontslagen door president Trump na grote menings­verschillen, onder meer over het onderzoek naar de Russische inmenging in de presidents­verkiezingen.

Veel informatie uit de memo's was al bekend sinds een hoorzitting vorig jaar en sinds Comey deze week zijn memoires publiceerde. Toch staan er nog meer details in de memo's.

Michael Flynn

In een van de memo's beschrijft Comey een privédiner met Trump in het Witte Huis. Trump wees met zijn vingers naar zijn hoofd en zei dat Michael Flynn, zijn omstreden Nationale Veiligheidsadviseur, "serieuze problemen heeft met zijn beoordelingsvermogen".

Trump beschuldigde Flynn ervan dat hij te lang had gewacht om hem op de hoogte te brengen van een felicitatie­telefoontje van een wereldleider (de naam is uitgewist in de memo's). Daardoor kon Trump pas met vertraging reageren.

Op dat moment had de FBI Flynn al ondervraagd over zijn contacten met de Russische ambassadeur in de VS, Sergej Kisljak. Het Witte Huis was al gewaarschuwd dat Flynn mogelijk vatbaar was voor chantage. In februari vorig jaar werd Flynn ontslagen, omdat hij gelogen had over zijn contacten met de Russische ambassadeur. 

Volgens Comey zou president Trump de dag erna iedereen hebben weggestuurd uit het Oval Office, behalve de toenmalige FBI-baas. Toen zou Trump hem hebben proberen te overtuigen het onderzoek naar Flynn te laten vallen. Flynn heeft intussen schuld bekend en werkt mee aan het FBI-onderzoek.

Russische prostituees

Volgens Comey zou Trump zich ook heel erg druk hebben gemaakt over een rapport van een vroegere Britse spion Christopher Steele. Uit dat (omstreden) rapport zou blijken dat president Trump mogelijk chanteerbaar zou zijn door Rusland.

Het sappigste verhaal ging over Russische prostituees die voor Trump aan plasseks deden in het Ritz-Carlton-hotel in Moskou, in de presidentiële suite waar ook de Obama's enkele jaren eerder hadden verbleven. 

Volgens Comey benadrukte Trump dat "dat ding met de hoeren" onzin was. Trump zou dan gezegd hebben dat de Russische president Poetin hem had toevertrouwd dat er in Rusland "van de mooiste hoeren ter wereld zijn". Wanneer Poetin die opmerking gemaakt zou hebben, wordt niet gespecifieerd. 

Niet bezwarend

De memo's zijn overgemaakt aan het Amerikaanse Congres, na een vraag van enkele Republikeinse voorzitters van commissies. Echt bezwarend materiaal bevatten ze niet. Dat zegt ook een van de voorzitters, Stephen Boyd. De memo's bewijzen volgens hem dat Comey zich duidelijk niet bedreigd voelde en dat Trump de rechtsgang niet heeft belemmerd.

President Trump heeft ook zelf gereageerd op Twitter. Hij zegt dat de memo's Trump en zijn team vrijpleiten van enige samenwerking met Rusland bij de presidentsverkiezingen en dat hij de rechtsgang niet heeft belemmerd.

Videospeler inladen...

Meest gelezen