Ruim 2 miljoen toeristen overnachtten in 2017 in Vlaams-Brabant

Vlaams-Brabant doet het zeer goed op vlak van toerisme. Met meer dan twee miljoen overnachtingen was 2017 een topjaar voor vakantiewoningen en B&B’s. Ook dit jaar lijkt er goed uit te zien, na een bevraging van Toerisme Vlaanderen.

De grote groei is een goede zaak voor Vlaams-Brabant. Door de aanslagen van 22 maart 2016 kende Vlaamse vakantiebestemmingen namelijk een serieuze dip. “Een rampjaar was dat”, zegt gedeputeerde Monique Swinnen van Toerisme Vlaanderen. Nu is die ramp duidelijk voorbij. 

Meer logies

Twee miljoen overnachtingen (en daar moet je per overnachting telkens nog een aantal bedden bijrekenen) komen er niet alleen door de groeiende populariteit van Vlaams-Brabant. Er zijn simpelweg ook meer logeerplekken. Steeds meer mensen doen een B&B of vakantiewoning open, of bouwen bij hun horecazaak enkele verhuurkamers bij. Dat zegt Tina Huybrechts, logieconsulent. “In alle hoeken van de provincie zijn leuke toeristische plekjes bijgekomen.”

De gedupteerde en werknemers van Toerisme Vlaanderen, én de uitbaters van Bogaerde Winning zijn zeer blij met de groei.

Verschillende nationaliteiten

Maar wie komt er dan allemaal naar onze provincie? Uit een onderzoek van Toerisme Vlaanderen blijkt dat dat vooral Nederlanders en Belgen zelf zijn. Maar ook Spanjaarden komen meer en meer naar ons land toe. Daarnaast vinden nog heel wat nationaliteiten de weg naar het Hageland, de Groene Gordel en Leuven. 

Ook Geert Verheyen en zijn vrouw, uitbaters van de vakantiewoning Bogaerde Winning in Bekkevoort, kijken uit naar dit jaar. “We maken al een lichte stijging mee, en ook dit jaar lijkt dat verder te gaan. Een positieve kijk dus, zeker als het weer blijft zoals het nu is.”

Meest gelezen