Weer wennen aan dure olie 

De prijs van een vat ruwe Noordzee-olie is sinds vorige maand met bijna 15 procent gestegen. Een vat kost nu 73 dollar, dat is ruim 2,5 keer meer dan begin 2016.

De prijs van stookolie bedraagt nu 0,6601 euro, bij een bestelling van 2000 liter. Dat is een vijfde meer dan een jaar geleden.

De prijsstijgingen van de afgelopen weken heeft verschillende oorzaken. De Amerikaanse voorraden zijn gedaald doordat de economie wereldwijd het goed doet. Maar ook de geopolitieke spanningen zijn opgelopen. Denk aan de chemische aanval in Syrië met de precisiebombardementen van de VS, Frankrijk en het VK op Syrië tot gevolg.

Bovendien beslist de Amerikaanse president Trump op 12 mei of hij het nucleair akkoord met Iran al dan niet zal opzeggen. "Als er opnieuw sancties komen, zal de export vanuit Iran fors dalen", zegt Erik Joly van ABN Amro België.  De Iraanse olieproductie bedraagt nu bijna 4 miljoen vaten per dag. "Door nieuwe sancties zouden er 300.000 tot 500.000 vaten per dag minder op markt kunnen komen". 

De OPEC, de olie-exporterende landen, hebben sinds begin vorig jaar de productie van ruwe olie beperkt. De limieten moesten de olieprijs ondersteunen die sinds 2014 meer dan gehalveerd was. De productiebeperkingen lopen tot eind dit jaar. In juni moet de OPEC beslissen of ze die zal verlengen.

Opnieuw naar 100 dollar?

Zal de olieprijs blijven stijgen? Analisten zijn het er niet over eens. ABN Amro gaat uit van een prijs van 80 dollar begin volgend jaar. KBC ziet de prijs dan weer zakken naar 60 dollar. Dat komt onder meer door de concurrentie van de Amerikaanse schalie-olie. 

De producenten van schalie-olie hadden het de voorbije jaren zwaar te verduren. Door de lage olieprijs was hun productie van schalie-olie niet langer rendabel. Maar nu olie weer duurder is, wordt schalie-olie opnieuw concurrentieel. "Schalie-olievelden die niet rendabel zijn met een olieprijs van 50 dollar, worden het wel met een prijs van 70 dollar", zegt Joly. "Dus schalie-olie legt een natuurlijk plafond op de olieprijs".

Meest gelezen