Videospeler inladen...

Wat als de melkboer artificiële intelligentie inzet?

De melkproductie verbeteren met artificiële intelligentie (AI), voor Andy Van Rossem is het al lang geen science fiction meer. De melkveeboer heeft 50 van zijn 140 koeien uitgerust met een bakje en volgt alles op op zijn smartphone. "Zo weet ik perfect hoeveel een koe beweegt, hoeveel ze eet en of ze klaar is om geïnsemineerd te worden", aldus Van Rossem. De app is ontwikkeld door Connecterra, een Nederlandse start-up die technologie gebruikt van Google. 

"Koe 37 is klaar om geïnsemineerd te worden", zo ziet een melding eruit die Andy Van Rossem in de ochtend krijgt op zijn smartphone. Van Rossem gebruikt al 4 maanden IDA (Intelligent Dairyfarm Assistant), een app die hem helpt om zijn koeien beter op te volgen. De app houdt van alles bij: hoeveel een koe stapt, wanneer ze eet en drinkt en hoeveel. Daarnaast weet de app ook wanneer een koe klaar is om geïnsemineerd te worden.

Moderne boerderij

"Dankzij de app zie ik een paar dagen op voorhand of een koe klaar is om geïnsemineerd te worden, want hoe sneller mijn koeien kalveren, hoe beter de melkproductie", aldus Van Rossem. Hoe werkt het? Als een koe tochtig is, gaat ze meer bewegen. Maar in tegenstelling tot de stappenteller, die ook in de landbouw gebruikt wordt, is IDA, dat werkt met een sensor rond de hals die detecteert hoeveel bewegingen de koe maakt, veel nauwkeuriger. "Een stappenteller houdt alleen de activiteit bij, een tochtige koe zorgt er ook voor dat andere koeien meer bewegen, waardoor we gaan denken dat ook andere koeien tochtig zijn. IDA houdt de parameters bij van elke koe individueel."

En het systeem "leert" ook uit zichzelf omdat het werkt met AI.  "Een voorbeeld: als koe 45 18 bewegingen nodig heeft om ons erop te wijzen dat ze tochtig is, dan zal IDA dat onthouden, meer nog, IDA zal later anticiperen op een mogelijke melding." Een systeem dat uit zichzelf leert, is eigen aan AI. Voor Van Rossem is dat een serieuze verbetering tegenover de huidige systemen. 

En het systeem "leert" ook uit zichzelf omdat het werkt met AI

Omdat hij sneller kan insemineren, kan de koe sneller kalveren. Voor de melkveeboer is het belangrijk om de periode tussen twee kalvingen zoveel mogelijk te beperken om zo de melkproductie te optimaliseren. De productie is het hoogste vlak na de kalvingen, nadien daalt de productie.  "Met IDA verhoog ik mijn melkproductie gemiddeld met 10.000 liter per jaar."  

Achter elk bakje schuilt artificiële intelligentie

De technologie in IDA werd in Nederland ontwikkeld door de start-up Connecterra. Het verschil met huidige dataverwerkinssystemen is dat IDA  "zichzelf traint" met de hulp van AI. Het "leert" uit de data dat het verzamelt en verwerkt. "De technologie past zich aan de koeien, en niet andersom. Alles is ook aangepast aan de noden van het bedrijf, want niet elk melkveebedrijf is hetzelfde", zegt Leonie ten Dam van Connecterra. 

Lees verder onder de animatie

Videospeler inladen...

Uierinfectie tijdig detecteren

Naast de melkproductie gebruikt Van Rossen IDA ook om uierinfecties op te sporen. Bij een uierinfectie, die gemiddeld 7 à 8 dagen duurt, kan een koe niet gemolken worden, wat dus verlies betekent voor de melkveeboer. "Wanneer een koe een uierinfectie heeft, is het eigenlijk al te laat. Nadeel is dat ik het pas zie als ik het met het blote oog detecteer. Met IDA weet ik dat ongeveer 2 dagen op voorhand, omdat de app mij verwittigt dat er er iets is veranderd in het bewegingspatroon van de koe. Een koe met een uierinfectie gaat minder zitten", zegt Van Rossem. 

Van Rossem, die de app voorlopig gratis mag gebruiken, ziet heel wat voordelen, maar het is geen wondermiddel. " Voor alle duidelijkheid, de app houdt niet bij hoeveel melk elke koe produceert, maar elke koe wordt wel goed gescreend op parameters die belangrijk zijn voor de melkproductie." Omdat het bakje rond de hals gevestigd is, houdt de app bij hoe de koe herkauwt. Van Rossem: "Dat is voor mij heel belangrijk om te weten of een koe gezond is of niet. Als een koe niet goed herkauwt, kan dat wijzen op maagproblemen."     

Google biedt technologie gratis aan

De technologie die IDA gebruikt, is gebaseerd op Tensorflow, een platform dat ontwikkeld werd door Google en gratis ter beschikking wordt gesteld. Tensorflow maakt het mogelijk om grote hoeveelheden data te verwerken. De reden hierachter is eerder filosofisch en financieel. Ten eerste vinden mensen die bezig zijn met AI dat de technologie gratis moet zijn. En om dat te bereiken worden platformen zoals Tensorflow "open source", of gratis ter beschikking gesteld.

Maar aan de gratis technologie hangt toch een prijskaartje. Omdat Tensorflow ontwikkeld werd door Google, werkt het het beste met de servers en clouddiensten van datzelfde bedrijf. En die diensten zijn niet gratis. Op die manier genereert Google inkomsten voor het gebruik van Tensorflow. 

Het idee van "open source" technologie is niet nieuw voor Google. Zo is hun mobiel besturingssysteem Android "open source". Daarnaast lanceerde Google recent nog de Machine Learning Kit, of kortweg de ML Kit. De ML Kit is een programma dat ontwikkelaars gratis mogen gebruiken om apps te ontwikkelen die gebruik maken van AI. 

Lees verder onder de foto

Het bakje van IDA zit vol met beweginssensoren

En wat met de verzamelde data? Volgens Connecterra zijn de gegevens van de landbouwer beschermd en worden ze alleen gebruikt voor de werking van IDA. 

Meest gelezen