Oudste terdoodveroordeelde in decennia geëxecuteerd in Alabama

In de Amerikaanse staat Alabama is de 83-jarige Walter Moody geëxecuteerd met een dodelijke injectie. Moody is de oudste bekende persoon in de VS die ter dood is gebracht in meer dan veertig jaar tijd. De bejaarde man zat al meer dan twintig jaar in de dodencel.

Moody was veroordeeld voor moord. In 1989 had hij met de post een bom naar een rechter gestuurd, die daardoor om het leven kwam. Volgens de aanklager deed hij dat uit woede over een eerdere veroordeling. Later stuurde hij ook een bompakket naar een burgerrechtenactivist. Die kwam ook om het leven. Moody heeft altijd beweerd dat hij onschuldig was.

De 83-jarige man is de oudste gedetineerde die ter dood is gebracht sinds 1976, het jaar waarin de opschorting van de doodstraf in de VS ongedaan gemaakt werd door het Hooggerechtshof. Tot nu toe was de oudste geëxecuteerde Amerikaan de 77-jarige John Nixon.

Uitstel van executie

Walter Moody zat meer dan twintig jaar in de dodencel. De executie moest eigenlijk al eerder op de avond plaatsvinden, maar werd uitgesteld. De rechters van het Hooggerechtshof hadden meer tijd nodig om zich te buigen over het beroep van de advocaten van de gedetineerde. Na kort beraad werd besloten dat de executie toch kon doorgaan.

In eerdere gevallen waren een zwakke gezondheid en leeftijd wel degelijk elementen die meespeelden om een executie op te schorten. Eerder dit jaar werd een 61-jarige man met terminale kanker nog gespaard van de doodstraf.

De executie is al de achtste dit jaar in de Verenigde Staten. Sinds 2006 zijn er tien gedetineerden ouder dan zeventig ter dood gebracht. Daarvoor zijn er geen gevallen bekend.

Meest gelezen