Videospeler inladen...

"Mijn kleindochter inspireert mij om mijn rijbewijs te halen"

Nelly is 51 jaar en heeft geen rijbewijs. Nog niet, want ze probeert het momenteel te behalen. Maar zij is lang niet de enige die niet op haar 18e leerde rijden, zoals het cliché wil. Vorig jaar haalden 120.000 Belgen hun rijbewijs. Meer dan 3.000 onder hen waren ouder dan 40.

Nelly wachtte zo lang om te leren rijden uit angst, maar ook door uitstelgedrag, zegt ze zelf. Maar nu heeft ze een goede reden om het alsnog te leren. "Ik moet altijd aan iedereen vragen om mij ergens naartoe te rijden. Als ik een rijbewijs heb, kan ik zelf rijden."

Videospeler inladen...

Via onze Facebookpagina vroegen we hoe oud u was toen u uw rijbewijs behaalde. Enkele mensen namen contact met ons op.

Joeri Buysse was 40 jaar toen hij zijn rijbewijs behaalde. "Ik had geen auto nodig, want ik woonde in het centrum van Gent", zo vertelt hij. "Maar toen mijn vrouw zwanger was van onze eerste zoon, ben ik er wel voor gegaan. Ik ben niet echt traditioneel ingesteld, maar ik wilde mijn vrouw toch graag zelf naar het ziekenhuis brengen. Eigenlijk is het grappig hoe er meewarig wordt gekeken naar mensen zonder rijbewijs. Dat is nu niet bepaald een verdienste."

"Het ging zeker niet zonder slag of stoot", zegt Frieda Lauwers, die op haar 55e haar rijbewijs haalde. Toen ze jong was, raakte ze betrokken in een auto-ongeval. "Ik had lang schrik in de auto, maar die schrik is nu volledig weg. Nu geniet ik er elke dag van. Met veel dank aan mijn goede en geduldige instructeur."

Marie Louise Hallmann was 50 jaar toen ze de stap zette. "Ik ben eigenlijk nooit gestimuleerd om mijn rijbewijs te halen, behalve door mijn huidige echtgenoot", zegt ze. "Door mijn rijbewijs heb ik een stukje vrijheid ontdekt. Ik ben erg fier op mijzelf."

Meest gelezen