Pas als veertiger of vijftiger voor het eerst achter het stuur? Maaike Cafmeyer (43) is niet alleen

Hoewel het merendeel van de bestuurders-in-spe die zich aandient bij de rij-examencentra 18 jaar is, zijn er ook veertigers, vijftigers en zestigers die dan pas voor het eerst hun rijbewijs behalen. Actrice Maaike Cafmeyer (43), die gisteren met succes haar rij-examen aflegde voor het Eén-programma "Vandaag over een jaar", is dus geen uitzondering. Dat blijkt uit cijfers van de FOD Mobiliteit en Goca. Een leeftijdsbeperking op het behalen van een rijbewijs is er trouwens niet.

Ruim een kwart van het aantal nieuwe rijbewijzen wordt uitgereikt aan 18-jarigen, de allerjongste groep bestuurders. Daarmee zijn en blijven ze de best vertegenwoordigde leeftijdscategorie.  

Wie op latere leeftijd pas achter het stuur kruipt, maakt iets minder kans om zijn rijbewijs te halen. Het algemene slaagcijfer in Vlaanderen ligt rond de 50 procent, voor veertigplussers is dat 35 procent.

Maar daarnaast is er een groep die om allerlei redenen langer wacht met het behalen van een rijbewijs. Omdat ze zoals Maaike Cafmeyer een trauma hebben opgelopen, of omdat ze het in het dagelijkse leven niet meteen nodig hebben. Elk jaar zijn er een paar duizend veertigers, vijftigers en zestigers die zich met een "L" de openbare weg op wagen. En ja: er zijn ook elk jaar enkele moedige zeventigers en tachtigers die zich aanmelden bij het examencentrum. Een leeftijdsbeperking is er niet, benadrukt het kabinet van minister van Mobiliteit Weyts. "En er zijn geen plannen om bijkomende proeven in te voeren voor oudere bestuurders."

Meest gelezen