Royals: een ware soap in Dubai en de beats van Avicii op een prinselijk huwelijk

Elke zondag brengen we u wat er leeft bij royals in binnen- en buitenland. Ook het Zweedse koningshuis rouwt om Avicii. Prins Carl Philip leerde de dj in Ibiza kennen en nodigde hem uit op zijn huwelijk. Wie dan weer geen invitatie kreeg, is blijkbaar Samantha Markle, halfzus van Meghan. Zij uitte haar frustratie op Twitter waar ook Beatrice Borromeo zich even kwaad maakte over fake news. In Dubai probeerde een prinses samen met een voormalig geheim agent te vluchten. En het einde van een tijdperk in Buckingham Palace: de Queen neemt afscheid van haar laatste corgi.  

De vriendschap tussen Avicii en Carl Philip

De dood van de Zweedse dj en producer Avicii is ook de royals niet ontgaan. De Zweedse prins Carl Philip en zijn vrouw Sofia bewonderen in een rouwmededeling Avicii als mens én artiest. "Hij maakte onze bruiloft onvergetelijk met zijn geweldige muziek", klinkt het. 

Carl Philip en Sofia trouwden drie jaar geleden. De bekende dj mocht draaien op het feest 's avonds, net als de band Icona Pop (bekend van "I love it"). Avicii leerde de prins kennen op Ibiza. "Hij is cool en heel gewoon", wist de dj over Carl Philip te zeggen. Het prinselijke koppel woonde in de zomer van 2016 nog een van de laatste liveoptredens van Avicii bij. 

Een dansende prinses Sofia met Carl Philip op hun huwelijk (juni 2015).
JONAS EKSTROMER

Haalt de Queen nog een nieuwe corgi in huis?

De Britse koningin Elizabeth (92) heeft Willow, haar 14-jarige corgi die aan kanker leed, vredig laten inslapen. Ze heeft nu nog twee honden op leeftijd: Candy en Vulcan, maar dat zijn geen corgi's, wel kruisingen. Een nieuw, jonger exemplaar komt niet meer in huis. Die zijn net dat tikkeltje te wild en de koningin kan dat ontstuimige geweld niet meer aan. Ze wil niet struikelen en dan maanden inactief zijn. Het gebeurt al eens dat personeel en gasten blijven haken aan een van de trouwe viervoeters.

De band tussen hare majesteit en de corgi's gaat ver terug. Voor haar 18e verjaardag (1944) kreeg ze er eentje cadeau van haar geliefde vader, koning George. Hondje Susan mocht zelfs mee met Elizabeth en prins Philip op wittebroodsweken. Met Susan werd ook lustig gekweekt, zodat we van een corgi-dynastie kunnen spreken. De afgelopen 70 jaar heeft de Queen ruim 30 corgi's gehad.

Een piepjonge Elizabeth (links) met zus Margaret, de Queen Mum en natuurlijk Susan.
©2002 Topham Picturepoint
Foto genomen speciaal voor haar 90e verjaardag: de Queen immer omringd door honden.
Photoshot. All rights reserved.

Ware thriller-soap in Dubai

Prinses Latifa (32) zou terug zijn in Dubai of de Verenigde Arabische Emiraten. De dochter van emir Mohammed bin Rashid Al Maktoum kondigde in maart in een YouTube-video aan te willen vluchten uit Dubai. Ze ondernam de voorbije jaren al een poging. Maar die mislukte en ze moest daarvoor naar eigen zeggen in de gevangenis. "Ik wil mijn leven terug, ik wil vrijheid. Mijn vader symboliseert het pure kwaad", was de duidelijke boodschap. Latifa mag sinds 2000 het land niet verlaten, mag niet met de auto rijden en wordt constant bewaakt.

Ik wil vrijheid, mij vader is het pure kwaad

De prinses krijgt de juridische steun van de Londense non-profitorganisatie Detained in Dubai. Latifa zou volgens de groepering een schip genomen hebben richting India. Op 80 kilometer van de kust werd het schip echter met geweld onderschept. Officieel is er evenwel geen melding van dat incident.

Latifa was in het gezelschap van een Finse vrouw en twee Fransmannen, onder wie voormalig geheim agent Hervé Jaubert. Hij vertelde aan persagentschap AP dat de prinses contact met hem zocht. Jaubert ontvluchtte Dubai al een keer toen hij er werkte en in een financieel dispuut verwikkeld raakte. Hij verkleedde zich als vrouw om te ontsnappen en schreef daarover het boek "Escape from Dubai". Over de prinses ontbreekt momenteel elke informatie.

Emir/sjeik Mohammed bin Rashid Al Maktoum (68) is eveneens de vicepresident van de Verenigde Arabische Emiraten. Hij zou naar schatting  20 tot 30 kinderen hebben bij minstens zes echtgenotes. Latifa is slechts een van zijn vele dochters. Hoewel Dubai bekend staat als modern en vooruitstrevend zijn er andere geluiden te horen bij mensenrechtenorganisaties.

Hoe fake news bestrijden?

Als zwangere vrouw moeten lezen dat je al bevallen bent in het Prinses Grace-ziekenhuis van Monte Carlo, het overkwam Beatrice Borromeo, vrouw van Pierre Casiraghi en schoondochter van prinses Caroline van Monaco. Zij zette de Italiaanse krant Corriere della Sera op zijn plaats met één simpele tweet: "Wanneer gaan ze nu eens stoppen met verzonnen verhalen over te nemen?" Beatrice is zelf journaliste en haar motto op Twitter luidt "Met pen of camera op zoek naar het volgende verhaal".

Frustratie om huwelijksinvitatie

Het kan frustrerend zijn als je weet dat ruim 2.000 mensen zijn uitgenodigd op het huwelijksfeest van de Britse prins Harry, en jij niét. Samantha Markle, halfzus van Meghan Markle, heeft zich daarover laten gaan op Twitter. Ze verwijt dat het koppel geen respect toont voor de Markle-familie en vraagt onomwonden dat de prins zich "vermant". "Familie is familie", vindt ze. "Ik heb een oom die ik nog maar een keer heb gezien, maar ik zou niet durven zeggen dat hij géén familie is omdat we niet hecht zijn. Wie menslievend is, kijkt vooruit."

Voor alle duidelijkheid: de "HRHHenryWindsor" in de tweet hierboven is -ondanks dat Henry zijn echte naam is- niet prins Harry op sociale media.

Of Samantha Markle en broer Thomas Junior Markle inderdaad nog een uitnodiging krijgen, is maar zeer de vraag. De twee gaven al interviews aan de populaire pers en deelden jeugdfoto's. Thomas kwam vorig jaar in contact met de politie toen hij dronken zwaaide met een wapen naar zijn partner en Samantha plant een boek over haar zus. Niet bepaald aan te moedigen activiteiten als in koninklijke kringen discretie en hoffelijkheid op prijs worden gesteld.  

Meest gelezen