Videospeler inladen...

Taxisector niet helemaal gelukkig met de Vlaamse taxiplannen

Vanuit de taxisector komen gemengde reacties op de nieuwe regelgeving voor taxi's van de Vlaamse regering. Er is tevredenheid dat de regelgeving een update krijgt, maar er heerst ook ongenoegen over de zogenoemde straattaxi's die er zullen komen. Minister Weyts beklemtoont dat alle taxi's aan dezelfde regels zullen moeten voldoen.

"Er zijn nu twee statuten: taxi en verhuurvoertuig met bestuurder (VVB)", legt Koen Van Cauwenberghe van de Gentse bedrijven V-Tax en Huur een Stuur uit. De Vlaamse regering wil die tweede categorie nu straattaxi noemen, en dat vindt hij verwarrend. "VVB betekent dat het gaat om contractvervoer tegen een vooraf bepaald tarief."

"Men wil die VVB 'straattaxi' gaan noemen omdat men wil dat Uber, dat nu taxiritten uitvoert met VVB-voertuigen, ook ritten kan uitvoeren", zegt Van Cauwenberghe. "Wij zouden die term graag veranderd zien naar bijvoorbeeld 'contractvervoer'."

Die straattaxi's zullen ook rondrijden en Van Cauwenberghe vreest dat de klant er niet meer wijs zal uit raken. "Je gaat auto's mét en zónder taximeter hebben", zegt hij. "Als iemand niet meer weet of hij een taxi neemt die met een taximeter werkt of in een voertuig stapt waarvoor de tarieven niet op voorhand zijn afgesproken, zal hij ook niet echt weten wat hij gaat betalen als er geen taximeter in het voertuig zit. "Als dat tarief niet op voorhand met een derde partij is afgesproken, weet die klant niet wat hij gaat betalen voor die rit." 

"We hebben het gevoel dat het decreet gemaakt is om alternatieve diensten zoals Uber toe te laten", zegt Pierre Steenberghen van GTL-Taxi, de Nationale Groepering van Ondernemingen met Taxi- en Locatievoertuigen met chauffeur. 

"Gelijke wetten voor gelijk werk", ontkent minister Weyts. "Als Uber in het legale circuit wil treden, zijn ze welkom maar dan zullen ze wel aan onze regels moeten beantwoorden. Bijvoorbeeld zullen ze zich aan de regels moeten houden waarbij taxi's herkenbaar moeten zijn en waarbij er ook een meter moet zijn zodat elke passagier weet welke prijs hij zal betalen."

Meest gelezen