AFP or licensors

Temperamentvolle kamikazemier ontploft om zich te verdedigen

Wetenschappers van het Natuurhistorisch museum van Wenen hebben in de boomtoppen van Borneo een mier ontdekt die open spat als ze in het nauw komt. Bij die "ontploffing" komen giftige stoffen vrij die de vijand kunnen doden. 

Colobopsis explodens: dat is de latijnse benaming van het niet zo schattig ogend diertje. En zoals de naam al doet vermoeden heeft deze mier een opvallend defensiemechanisme. 

Staart scheurt open

In plaats van de vijand te bijten met de gigantische kaken, "ontploft" de kamikazemier. Dit doet het insect door het lichaam samen te spannen waardoor het omhulsel van de staart open scheurt. Daarbij komen giftige stoffen vrij die dodelijk kunnen zijn voor de vijand. "De stoffen worden als in een douche verspreid en irriteren de vijand. Het is een kleverig goedje", zegt Wouter Dekoninck van het Koninklijk Instituut voor Natuurwetenschappen. De mier offert zich op voor de rest van de kolonie. Volgens wetenschappers heeft de stof de geur van curry.

Naast die stof heeft de kamikazemier een tweede defensiemechanisme. Stervend bijt ze zich vast in de vijand zodat ze samen naar beneden vallen. Zo geraakt de vijand niet dicht bij het nest.   

Het zijn vooral de kleine mieren die zich opofferen voor de kolonie

Vooral kleine werksters offeren zich op

"Het zijn vooral de kleine mieren die zich opofferen voor de kolonie", zegt Dekoninck. "De grotere mieren uit de kolonie hebben koppen die de vorm hebben van de ingang van de nesten. Zodat ze bij gevaar de ingang van de nesten kunnen blokkeren."  

Exploderende mieren zijn al langer gekend bij wetenschappers, maar er zijn sinds 1935 geen nieuwe soorten meer ontdekt. Daarom is deze ondekking opmerkelijk. De kamikazemier komt vooral voor in Zuidoost-Azië. 

Meest gelezen