Videospeler inladen...

Vlaanderen maakt taxi's goedkoper door de regels te versoepelen

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) wil taxi's goedkoper maken door de quota voor taxi's per gemeente af te schaffen, door de vaste tarieven af te schaffen en door taxi's ook buiten de eigen gemeente te laten rijden. De Vlaamse regering heeft zijn ontwerp van decreet goedgekeurd, maar het Vlaams Parlement krijgt het laatste woord.

De taxi wordt beschouwd als een duur vervoersmiddel. Daarom wil Weyts de quota afschaffen die het aantal taxi's beperken tot één per 1.000 inwoners en wil hij taxi-exploitanten zelf hun prijs laten bepalen. Hij wil ook af van de regel dat taxi's geen klanten mogen oppikken buiten het grondgebied van de gemeente waar ze een verguning hebben. Daardoor zal je als klant ook niet langer moeten betalen voor een lege terugrit van je taxi.

Het nieuwe Taxidecreet breidt het werkingsgebied van taxi’s uit tot heel Vlaanderen. Voor de Brusselse taxi's aan Brussels Airport verandert er echter niets, want zij worden vergund door het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, terwijl Brussels Airport in het Vlaams Gewest ligt.

Daarnaast wil Vlaanderen ook ruimte creëren voor nieuwe initiatieven in de sector, zoals Uber. De vergunningsvoorwaarden worden beperkt tot de minimumvereisten die echt belangrijk zijn voor de passagier: de chauffeurs moeten alle nodige attesten hebben en de voertuigen moeten net, veilig en gekeurd zijn. Er is ook een nieuwe vereiste: elke chauffeur moet Nederlands kennen.

Deze hervorming zal zorgen voor de democratisering van de taxi

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA)

Volgens Weyts wordt het speelveld van taxi's verruimd. Zo zal een aanbieder als een soort straattaxi kunnen rondrijden die mensen oppikt. Het is ook de bedoeling dat taxi's gemakkelijker kunnen worden ingeschakeld als een vorm van openbaar vervoer.

"De klant kan rekenen op meer taxi’s en lagere prijzen", zegt Ben Weyts. "Deze hervorming zal zorgen voor de democratisering van de taxi. Zo wordt de taxi voor veel meer mensen een écht alternatief om thuis te geraken."

Meest gelezen