Tot nu toe warmste dag van het jaar leidt tot "hitte-eiland" in Gent

Donderdag 19 april was tot nu toe de warmste dag van het jaar, met temperaturen tot 26 graden. In Gent hebben die temperaturen gisternacht tot een vreemd fenomeen geleid: een "hitte-eiland".   

Voor wetenschappers is een "hitte-eiland" niet zo vreemd. "Hitte-eilanden komen voor in alle stedelijke omgevingen", zegt Steven Caluwaerts van de vakgroep Fysica en Sterrenkunde van de Universiteit Gent. "Omdat er in de stad veel hoge gebouwen zijn en omdat er ook veel menselijke activiteit is, blijft de hitte er langer hangen. Zo kan het er 's nachts gevoelig warmer zijn dan buiten de stad." 

Omdat er in de stad veel hoge gebouwen zijn en omdat er ook veel menselijke activiteit is, blijft de hitte er langer hangen 

Steven Caluwaerts, fysicus U Gent

Gent is de enige stad in het land waar er verschillende meetpunten zijn en waar de temperatuur permanent gemonitord wordt. Gisteravond om 21.30 uur was het er in het centrum 7 graden warmer dan in randgemeente Melle. Dergelijke verschillen worden wel meer gemeten, maar zelden zo vroeg op het jaar.  

"Hoe groter de stad, hoe groter de temperatuurverschillen kunnen zijn", zegt Caluwaerts. "In het centrum van steden als Londen en Tokio kan het 's nachts  wel 10 graden warmer zijn dan in de rand. Temperatuurverschillen zijn er trouwens ook overdag. Maar niet zo uitgesproken als 's nachts. Vooral als het 's nachts windstil en helder is, kunnen de verschillen erg groot zijn." 

In het centrum van steden als Londen en Tokio kan het 's nachts wel 10 graden warmer zijn dan in de rand 

Steven Caluwaerts, fysicus U Gent

"Hitte-eilanden" zijn misschien leuk voor mensen die 's avonds graag een terras opzoeken, maar ze kunnen ook gevaarlijk zijn. "Hitte is een onderschatte doder", waarschuwt Caluwaerts. "Als het 's nachts niet afkoelt, dan kunnen er extra slachtoffers vallen. Vooral onder ouderen en zwakkeren. Omdat meer en meer mensen in steden wonen, vormen hitte-eilanden echt wel een bedreiging. Dat is ook de reden waarom we ze hier aan de universiteit bestuderen."

Bekijk hieronder op de kaart hoe de temperaturen gisteravond in Gent uiteenliepen. In de hoek rechtsonder ligt Melle, waar de temperatuur opvallend lager was dan in het centrum.    

Meest gelezen