We eten iets meer fruit maar opvallend minder groenten (en dat is niet gezond)

Het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM) heeft de jaarcijfers bekend gemaakt voor de consumptie van fruit en groenten. Daaruit blijkt dat we iets meer fruit hebben gegeten, maar een kilo minder groenten. 

Vorig jaar hebben we 47 kilo fruit per persoon geconsumeerd, of 400 gram meer dan in 2016. De appel was de populairste soort, met de jonagold op kop. Al eten we daar de laatste jaren wel minder van. Zo kochten we tien jaar geleden nog 5,4 kilo jonagold per persoon, vorig jaar nog maar 3,3 kilo. De jonagold was vorig jaar wel duurder dan gewoonlijk, door een mislukte oogst. De banaan volgt als tweede soort die we het meest aten en zit in de lift. 

Groenten hebben we vorig jaar minder gegeten: 38 kilo per persoon, 1 kilo minder dan 2 jaar geleden. Tomaten aten we het meest, gevolgd door wortels.   

Misschien kopen mensen minder groenten maar gooien ze er ook minder weg 

Liliane Driesen, woordvoerster VLAM

De laatste jaren krijgen we te horen dat we meer groenten en fruit moeten eten en minder vlees, omdat groenten en  fruit gezonder zijn. Maar uit de cijfers zou je kunnen afleiden dat die boodschap niet aanslaat. Liliane Driesen van VLAM relativeert: "Het klopt dat we vorig jaar minder groenten hebben gekocht. Maar misschien zijn mensen bewuster geworden. Misschien kopen ze minder maar gooien ze ook minder weg. Bovendien hebben we vorig jaar meer op restaurant gegeten. Het zou dus best kunnen dat mensen nog altijd evenveel groenten eten, maar wat minder thuis en meer op restaurant."   

Meest gelezen