Videospeler inladen...

Werkzaamheden aan Leopold II-tunnel begonnen: zo omzeilt u de files

Vanavond zijn de langverwachte werkzaamheden begonnen aan de Leopold II-tunnel in Brussel. Drie jaar lang zal er aan de tunnel - een van de belangrijkste verkeersaders in de hoofdstad - worden gewerkt. Dat zal onvermijdelijk tot verkeershinder leiden. 

De Leopold II-tunnel wordt grondig onder handen genomen. De werkzaamheden zijn broodnodig en zullen alles samen drie jaar duren. Om de verkeershinder zoveel mogelijk te beperken wordt tijdens het jaar zoveel mogelijk ’s avonds in de week gewerkt. Overdag en tijdens de weekend­nachten blijft de tunnel dus open.

Brussel blijft bereikbaar, maar pas uw verplaatsingsgedrag aan

Brussels minister van Mobiliteit, Pascal Smet

In juli en augustus is een zomerregeling voorzien. Dan sluit de tunnel wel helemaal. Dat is niet alleen voor deze zomer, maar ook voor de komende zomers de bedoeling. Hoewel er in de zomer traditioneel minder verkeer is op de weg, zullen deze wegwerkzaamheden met grote hinder gepaard gaan. De Brusselse regering roept daarom op om uw verplaatsingsgedrag aan te passen.

“Kom bijvoorbeeld met het openbaar vervoer of de fiets”, meldt Brussels minister van Mobiliteit Smet in een persbericht. Smet benadrukt dat het aanbod van treinen, bussen, trams en metro’s zal worden opgedreven. “Wie niet anders kan dan met de auto te komen, doe aan carpooling en volg de omleidingen.”

Met de auto

Op deze kaart zijn de omleidingen voor het autoverkeer te zien. In het groen staan de alternatieve routes voor de tunnel.

Gedurende de zomer wordt ook de verkeerssituatie op verschillende andere lanen en kruispunten aangepast. Dat is bijvoorbeeld het geval in de Keizer Karellaan waar het autoverkeer wordt beperkt tot 1 baanvak. Er blijft wel een aparte busstrook waar ook de hulpdiensten van gebruik kunnen maken. Er komt ook een fietspad in twee richtingen. Het verkeer rond de Basiliek van Koekelberg wordt in de zomer tijdelijk eenrichtingsverkeer.

Met de trein

De NMBS voorziet bijkomende capaciteit op de lijnen Dendermonde-Brussel-Aalst, Zottegem-Brussel-Dendermonde en Aalst-Schuman-Merode-Vilvoorde.

Met de MIVB

De Brusselse vervoersmaatschappij MIVB zal deze zomer de frequentie optrekken op verschillende lijnen. Dat is het geval voor buslijnen 13, 14, 20, 49 en 87 en tramlijnen 19, 51 en 82. De metrolijnen zullen een aangepaste zomerregeling krijgen. Het gewest overlegt met de stad Brussel of parking C op de Heizel en vlak bij het gelijknamige metrostation gedurende de zomer kan worden gebruikt als park and ride.

Met De Lijn

De Lijn Vlaams-Brabant voorziet meer capaciteit en hogere frequentie op buslijnen 214 en 355.

Uit het archief: bouw van Leopold II-tunnel

Videospeler inladen...

Meest gelezen