Duitse militaire begraafplaats in Vladslo

Vlaamse WO I-sites werelderfgoed? Adviesorgaan van Unesco vindt van niet

Het adviesorgaan van de Unesco vindt niet dat Vlaamse, Waalse en Franse begraafplaatsen van de Eerste Wereldoorlog in aanmerking komen als werelderfgoed. Om de oorlog niet te verheerlijken.

Icomos, het adviesorgaan van het Werelderfgoedcomité van de Unesco, heeft een negatief advies gegeven over de erkenning van WO-sites als werelderfgoed. Vlaanderen, Wallonië en Frankrijk hadden samen een dossier ingediend; voor Vlaanderen gaat het over 43 plekken die in aanmerking komen: Belgische, Britse, Franse,  Duitse begraafplaatsen vooral. 

Maar het advies is negatief, het Icomos-panel concludeert dat de plekken “geen uitzonderlijke universele waarde hebben”, antwoordde minister Geert Bourgeois (N-VA) in het Vlaams Parlement op een vraag van Tine Soens (SP.A). De Unesco is ervoor beducht om monumenten te erkennen die oorlog, geweld, overwinning verheerlijken.

Het gaat niet over oorlog, het gaat over vrede en verzoening.

Terwijl Vlaanderen met de vraag om erkenning net een andere bedoeling had, zegt Bourgeois: “Dit is geen dossier over de slagvelden van WOI, met alle mogelijke associaties met oorlog, geweld, triomfalisme.” Het gaat over begraafplaatsen en herdenkingssites, “over vrede, waarden, individuen, verzoening”. In "De Ochtend" op Radio 1 verduidelijkt Bourgeois dat het over de eerste individuele oorlogsgraven in de geschiedenis gaat. Plekken waar generaties later honderdduizenden mensen hun respect betonen.

Vlaanderen heeft het Werelderfgoedcomité nu bijkomende informatie bezorgd en verwacht een nieuw advies tegen half mei.  In de zomer neemt de Unesco een eindbeslissing in Bahrein. Daarvoor gaat ons land nu een "diplomatiek offensief" inzetten om een gunstige beslissing te krijgen. "Maar het wordt moeilijk om de Unesco duidelijk te maken dat dit niet ingaat tegen de waarden van de organisatie, wel integendeel," geeft Geert Bourgeois toe.

Iers monument - Vredestoren Mesen

Meest gelezen