© VRT - Tom Cornille

Xavier Taveirne maakt Canvas-programma over Vlamingen die lans braken voor homoseksualiteit

Xavier Taveirne werkt voor Canvas aan een programma over de pioniers van homoseksualiteit. Voor de driedelige docureeks waarin persoonlijke getuigenissen centraal staan, zoekt hij onder anderen zanger Will Ferdy op. 

Taveirne is vooral bekend als voormalig presentator van "De ochtend" op Radio 1 en nu als de man naast Phara de Aguirre in "De zevende dag" en als meest recente winnaar van "De slimste mens ter wereld". 

Dat veel mensen zijn geaardheid niet kennen of er niet bij stilstaan, zou wel eens te danken kunnen zijn aan mensen die de voorbije decennia een lans braken voor de aanvaarding van holebi's. 

In het programma zit 1 Bekende Vlaming, maar wel dé pionier bij uitstek: Will Ferdy. Hij was in 1970 de eerste Bekende Vlaming die openlijk over zijn homoseksualiteit sprak. Zijn outing veroorzaakte toen heel wat commotie.

"De outing van Will Ferdy was een kantelmoment", zegt Mikhael Cops van productiehuis De Chinezen in Het Nieuwsblad. "Will is een symbool, bijna iedereen kent het verhaal. Maar we maken van hem geen portret, we hebben wel een fijn gesprek." 

Het programma wordt geen historische reeks, de gesprekken en anekdotes staan centraal. De opnames lopen tot de zomer. De reeks zal ten vroegste dit najaar te zien zijn op Canvas. 

Meest gelezen