Zin in Rubens of gratis concerten? Hier kunt u dit weekend terecht voor een culturele trip

Op verschillende plaatsen in ons land vinden dit weekend uiteenlopende culturele activiteiten plaats. Chef Cultuur van VRT NWS Joris Vergeyle lijst ze voor u op.

Volksfeest voor Rubens

De wangen zijn nooit blozender geweest, en de lippen oogden zelden roder: Rubens hangt na een restauratie van een jaar terug in "zijn" Rubenshuis, en dat mag niet onopgemerkt voorbij gaan. 't Stad viert de terugkeer van het zelfportret van de schilder daarom met een groots volksfeest. Het Rubenshuis blijft vandaag uitzonderlijk open tot 20 uur, en voor wie liever buiten wil blijven is er extra animatie voorzien. Zo zijn er vuurspuwers te vinden in de tuin van het museum. Het werk van de restaurateurs kunt u trouwens volledig gratis bewonderen. 

Ook de platenboer viert feest

In 2008 speelde Metallica in een platenwinkel in Californië, tijdens de allereerste Record Store Day. 10 jaar later is de feestdag een begrip voor platenliefhebbers. In Gent worden er vandaag heel wat gratis concerten georganiseerd in het café van de Vooruit maar ook in Antwerpen en zelfs Ronse valt er heel wat te beleven.

(Portland speelt om 14 uur in Vooruit Café)

Nog meer feest in Gent

Na São Paulo, Havana en Amsterdam experimenteert nu ook Gent met een Classical Music Rave. Vanavond wordt de concertzaal van de Bijloke tijdelijk verbouwd tot danstempel, met de kleinzoon van de Russische componist Prokofiev als DJ. Tussendoor spelen de strijkers van het Symfonieorkest Vlaanderen staand tussen het publiek en kunt u zelf meekwelen met bekende aria's tijdens een "aria-karaoke".

feestelijke erfgoeddag

Zondag  kunt u tijdens erfgoeddag een heel aantal plekken in Vlaanderen (her)ontdekken, zoals het depot van het Design museum Gent. Opgelet, want veel van de rondleidingen zijn al volzet. Voor meer informatie kunt u ook terecht op de site www.erfgoeddag.be.

feest van de hedendaagse kunst

Art Brussels viert een jubileum dit jaar! De hedendaagse kunstbeurs bestaat 50 jaar en biedt nog altijd een frisse blik op de kunstwereld van vandaag. Bezoek op de beurs zeker het atelier van kunstenares Sofie Muller. Haar werkplaats is tijdelijk overgebracht naar de stand van galerie Geukens & De Vil, samen met haar jongste beeldhouwwerken.

Dit weekend kunt u in Brussel ook naar POPPOSITIONS, die kunstbeurs wil een alternatief zijn voor het grotere en bekende Art Brussels en wordt georganiseerd in het voormalige atelier van (ex-)hoedenmaker Christophe Coppens. Een bijzonder gebouw vlakbij de Dansaertstraat waar u dit zwoele weekend wat verkoeling kunt zoeken.

Kunst in Limburg (en dat verdient een feest)

De afgelopen decennia verzamelde de provincie Limburg heel wat kunstwerken. Die Provinciale Kunstcollectie beheert meer dan 2900 werken van de 16e tot de 21e eeuw. Een selectie is nu voor het eerst samen te zien tijdens een gratis tentoonstelling in de Begijnhofkerk van Sint-Truiden. Naast Limburgse kunstenaars vindt u daar grote namen terug zoals Gerhard Richter, David Hockney en Gilbert & George. De expo Gekaderd loopt nog tot begin juni en kunt u elke dag gratis bezoeken.

Meest gelezen