AFP or licensors

EU voorzichtig positief na verklaring Kim Jong-un: "De stap waar we al lang naar op zoek waren"

"De positieve stap waar we al lang naar op zoek waren." Zo onthaalt de Europese Unie de aankondiging van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un dat zijn land met onmiddellijke ingang zijn nucleaire tests en lanceringen van intercontinentale raketten stopzet en zijn nucleaire testsite sluit.
 

In een mededeling schrijft de hoge vertegenwoordiger van het Europees buitenlands beleid, Federica Mogherini, dat de aankondiging van Kim "tot de volledige, controleerbare en onomkeerbare denuclearisering" van Noord-Korea moet leiden. Pyongyang zal al zijn internationale engagementen moeten nakomen en het Alomvattend Kernstopverdrag (Comprehensive Nuclear Test-Ban-Treaty, CTBT) ratificeren, zegt ze.

De Europese Unie kijkt nu uit naar de topontmoetingen die Kim zal hebben met de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in - aanstaande vrijdag in de gedemilitariseerde zone tussen hun landen - en met de Amerikaanse president Donald Trump.

"We hopen dat deze initiatieven verder vertrouwen kunnen scheppen en tot bijkomend concreet en positief resultaat kunnen leiden", aldus Mogherini. De EU zelf is bereid een onderhandelde oplossing voor de hele nucleaire kwestie te steunen "op elke mogelijke manier".

China wil Noord-Korea helpen bij denuclearisering

China liet weten tevreden te zijn met de aankondiging door Noord-Korea. Peking wil Pyongyang helpen bij zijn denuclearisering en de economische ontwikkeling van het Koreaanse schiereiland. 

"China denkt dat de beslissing om de kernproeven stop te zetten en zich te concentreren op de economische ontwikkeling en op de verbetering van de levensomstandigheden, ertoe zal bijdragen de toestand op het Koreaanse schiereiland tot rust te brengen en de denuclearisering en de inspanningen voor een politieke oplossing vooruit zal helpen", luidt het. Peking hoopt op "blijvende vrede en gezamenlijke ontwikkeling in de regio".

Rusland ziet kans op de-escalatie

De beslissing van Noord-Korea om zijn nucleaire tests en lanceringen van intercontinentale raketten stop te zetten en zijn nucleaire testsite te sluiten, biedt "een kans op een de-escalatie van de spanningen". Dat zegt een woordvoerder van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken volgens het persagentschap Interfax. De Russen leggen de bal ook in het kamp van de Amerikanen.

Woordvoerder Konstantin Kosachev benadrukt dat Noord-Korea nu wel het internationale non-proliferatieverdrag moet onderschrijven en dat ook de Verenigde Staten duidelijk moeten aangeven dat ze de politieke dooi willen helpen inzetten.

 

Meest gelezen