Videospeler inladen...

Antwerpse SP.A-leden keuren lijst goed: ondanks controverse mag Tom Meeuws op plaats 2 blijven

Op een ledencongres heeft de Antwerpse afdeling van de SP.A  de lijst goedgekeurd voor de gemeenteraadsverkiezingen van oktober. Dat betekent dat de leden akkoord gaan met een onafhankelijke kandidaat, Jinnih Beels, als lijsttrekker, en met Tom Meeuws, tegen wie een gerechtelijk onderzoek loopt, op de tweede plaats.

De goedkeuring van de lijst was in principe een formaliteit, maar gezien de ongewone situatie waarin de partijafdeling zich bevindt, was het toch nog afwachten of de leden hun partijbestuur zouden volgen. Lijsttrekker Jinnih Beels is immers een onafhankelijke kandidaat en tegen nummer twee Tom Meeuws loopt een gerechtelijk onderzoek, maar dat was voor de leden geen reden op hem te laten vallen.  

De lijstvorming bij de Antwerpse socialisten verliep de voorbije maanden behoorlijk stormachtig. Vorig najaar openbaarde de partij nog plannen om "Samen" met Groen naar de Antwerpse kiezer te trekken, maar dat project liep al snel met een sisser af. Na herhaaldelijke heisa rond de figuur van Antwerps SP.A-voorzitter Tom Meeuws, onder meer omwille van zijn afscheid als directeur bij De Lijn Antwerpen dat zou hebben gekaderd in financieel wanbeleid en het overschrijden van zijn bevoegdheden, trok Groen de stekker uit Samen. Meeuws had zelf ook al zijn ontslag aangeboden aan het partijbestuur, maar dat bleef achter hem staan.

Nieuwe start

Na het opdoeken van Samen slaagde Meeuws erin de geplande nummer twee van die lijst, voormalig politiecommissaris Jinnih Beels, als onafhankelijke aan boord te halen. Beels kreeg meteen ook het lijsttrekkerschap toegeschoven en aanvaardde dat, zij het nog steeds zonder zich een partijkaart aan te schaffen. Meeuws zelf kreeg de tweede plaats, hoewel er intussen een gerechtelijk onderzoek naar zijn praktijken bij De Lijn is geopend.

Maar dat was voor de leden geen reden op hem te laten vallen. Nieuwkomer Marc Swyngedouw maakt de vergelijking met de verkiezingen in de Verenigde Staten. "Dit is een nieuwe manier van campagne voeren, we moeten daarmee leren omgaan. Je gaat niet weg bij de eerste keer dat je iets tegen je krijgt, anders moeten we binnenkort de 55 kandidaten afvoeren."

Nog acht plaatsen vrij

De SP.A-lijst vertoont nog acht lacunes, die nog opgevuld kunnen worden met extra "verruimingskandidaten" - waarover nog gesprekken lopen - of eigen militanten. Na Beels en Meeuws volgen Vlaams parlementslid Güler Turan, gemeenteraadslid Karim Bachar en OCMW-raadslid Tatjana Scheck.

Bij de top vijftien staan er vijf onafhankelijken, op de hele lijst - tot nu toe - tien. Vlaams parlementslid Yasmine Kherbache duwt de lijst en krijgt onderaan het gezelschap van voormalig minister Monica De Coninck en Europees parlementslid Kathleen Van Brempt.

Opvallend is dat ook de huidige gemeenteraadsleden Fauzaya Talhaoui, Toon Wassenberg en Greet Van Gool mee achteraan aansluiten en dus vooral de lijst steunen in plaats van nog voluit voor een gemeenteraadszitje te gaan.Nieuwe bekende gezichten Karl Apers (14) en KUL-prof Marc Swyngedouw (20), die wel lid (geworden) zijn, hebben een plaats buiten de top tien gekregen.

De lijst kreeg van de meer dan 150 aanwezige leden uiteindelijk met een ruime meerderheid groen licht. Er waren twee tegenstemmen en een drietal onthoudingen.

Bekijk het fragment uit "Het journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen