Bpost wil cashdrempel van 3.000 euro in postkantoren om witwaspraktijken te voorkomen

Bpost wil een cashdrempel van 3.000 euro in al zijn postkantoren en zit daarvoor aan tafel met de regering in het kader van de vijfde antiwitwaswet. Dat schrijft De Tijd. Nu kan u zonder limiet cash geld storten, maar dat werkt witwaspraktijken in de hand. Dat bewijst ook het verhaal van een Syrische man die via Bpost 10 miljoen euro kon witwassen. 

Het verhaal van de Syrische man loopt terug tot in 2013, zo schrijft De Tijd. Bijna drie jaar lang stak hij voor zijn opdrachtgevers de Nederlandse grens over om in een Bpost-kantoor in ons land geld wit te wassen. In de Bpost-kantoren is er namelijk geen cashlimiet: u kan onbeperkt geld storten, ook op andere rekeningen dan die van Bpost-bank. En dat is aantrekkelijk voor criminelen om geld wit te wassen. In het geval van de Syrische man was dat alles samen goed voor meer dan 10 miljoen euro. De man is intussen veroordeeld in Nederland. 

Cashdrempel? Bpost is voorstander

In het geval van de Syrische man trok Bpost zelf drie keer aan de alarmbel. Dit verhaal is niet de aanleiding voor de vraag tot een cashdrempel, maar het is wel tekenend. "Nu is het probleem dat mensen onbegrensd cash geld kunnen storten", vertelt woordvoerder Barbara Van Speybroeck. Bpost zit momenteel rond de tafel met de regering om dit te bekijken. "We willen een cashverbod vanaf 3.000 euro, net als gewone handelszaken." De gesprekken lopen in het kader van de vijfde antiwitwasrichtlijn. 

Meest gelezen