Di Rupo bevestigt dat hij opstapt als PS-voorzitter na de verkiezingen van 2019

PS-voorzitter Elio Di Rupo bevestigt in enkele interviews in de Franstalige pers dat hij na de verkiezingen van 2019 en de eventuele regeringsonderhandelingen die daarop volgen opstapt als voorzitter van de partij.

In sommige kringen bij de PS staat het voorzitterschap van Di Rupo al een tijdje ter discussie, nadat de Franstalige socialisten uit de Waalse regering zijn gewipt en de partij het slecht doet in de peilingen. Maar bij de voorstelling van zijn boek in de zomer van vorig jaar had Di Rupo laten weten dat hij zeker tot na de verkiezingen van 2019 wil doorgaan.

Di Rupo wil nog graag de onderhandelingen over een nieuwe regering voeren, als de resultaten dat toelaten, maar nadien stapt hij zeker op als voorzitter. "En ik zal zonder bitterheid vertrekken. Een politiek mandaat wordt je geleend, zowel door de militanten als door de burgers", zegt Di Rupo die eraan toevoegt dat de partij hem niet toebehoort.

Als Di Rupo opstapt als voorzitter zullen er interne verkiezingen binnen de partij georganiseerd worden om zijn opvolger aan te duiden. De gedoodverfde kandidaat daarvoor is Paul Magnette, die eerder al liet weten dat hij Di Rupo wil opvolgen.

Voor het zo ver is, zijn er natuurlijk nog de gemeenteraadsverkiezingen eind dit jaar. De campagne daarvoor wordt morgen op een partijcongres in Charleroi in gang getrapt.

Meest gelezen