Videospeler inladen...

Al zeker 10 doden en 50 gewonden bij sociaal protest in Nicaragua

In het Centraal-Amerikaanse land Nicaragua zijn al zeker tien doden en vijftig gewonden gevallen bij straatprotesten. Dat zegt vicepresident Rosario Murillo. In verschillende steden betogen de Nicaraguanen al dagenlang tegen besparingen in de sociale zekerheid.

Het geweld brak woensdag uit aan de universiteit van de hoofdstad Managua, toen een nieuwe belasting van 5 procent op pensioenuitkeringen en een verhoging van de socialezekerheidsbijdragen met 22,5 procent van kracht werden.

Gisteren nam het protest uitbreiding en kwamen ook in andere steden manifestanten op straat. Actievoerders gooiden stenen naar de politie en er werden wegversperringen opgeworpen. Agenten reageerden door met luchtdrukgeweren op de manifestanten te schieten. Een 15-jarige actievoerder kwam daarbij om het leven.

De regering van de linkse president Daniel Ortega zegt dat de rellen uitgelokt worden om het land te destabiliseren. Ortega heeft overleg met de manifestanten beloofd waarbij alles op tafel kan komen.

Bekijk het fragment uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen