Videospeler inladen...

Wrak van Duitse duikboot voor de Belgisch kust erkend als cultureel erfgoed

Staatssecretaris voor de Noordzee Philippe De Backer (Open VLD) heeft het wrak van de Duitse duikboot UB-29 die vorig jaar voor de kust van Zeebrugge gevonden werd, erkend als cultureel erfgoed. Het is het best bewaarde van alle 11 bekende scheepswrakken in de Noordzee. Artefacten uit de UB-29 worden tentoongesteld op de expo "WOI, de slag om de Noordzee" in Brugge. 

Vorig jaar ontdekte onderwaterarcheoloog Tomas Termote het zo goed als intacte wrak van een Duitse duikboot uit de Eerste Wereldoorlog voor de kust van Zeebrugge. Nader onderzoek kon het identificeren als de UB-29, die in eind december 1916 met man en muis verging. Aan boord werden nog de lichamen van 22 opvarenden gevonden. Het is een van de meeste spraakmakende vondsten ooit in de Belgische Noordzee.

Het bewijs dat het effectief gaat om de UB-29 is een klein plaatje van 10 centimeter op de duikboot met het opschrift “UB-29 Vorn”. Staatssecretaris voor de Noordzee Philippe De Backer overhandigde dat plaatje vandaag aan Armin Laschet, minister-president van de Duitse deelstaat Nordrhein-Westfalen, tijdens een plechtigheid op de opening van de expo "WOI, de slag om de Noordzee” in het Provinciaal Hof in Brugge.

"Als een belofte om schouder aan schouder ons gemeenschappelijk erfgoed te verdedigen: onze democratie, rechtstaat en fundamentele rechten en vrijheden” voegde de staatssecretaris eraan toe. Ook de Britse prinses Anne woonde de plechtigheid bij.

(lees verder onder de foto)

Lot van UB-29 blijft mysterie

De UB-29 is in 1915 gebouwd. De duikboot had een lengte van 36 meter, was 4 meter breed en was bewapend met 2 torpedobuizen en een dekkanon. In het korte jaar dat de duikboot in dienst was, heeft het tijdens 17 patrouilles 36 schepen tot zinken gebracht en verschillende andere zwaar beschadigd. Wat er precies gebeurd is met de UB-29, blijft onduidelijk.

De exacte locatie van het wrak wordt niet bekendgemaakt, om avonturiers en plunderaars uit de buurt te houden. De Duitse overheid heeft ook beslist om de bemanning in hun zeemansgraf te laten rusten. Er zijn wel enkele artefacten bovengehaald die worden tentoongesteld op de expo in Brugge, waaronder een kanon.

In totaal 11 erkende scheepswrakken

Ook de Britse kannoneerboot Motorlaunch en de Franse torpedoboot Torpilleur Barlebas zijn erkend als cultureel erfgoed. “De wrakken vertellen een donkere bladzijde uit onze Europese geschiedenis. Maar het is wel een donkere bladzijde, uitgevochten op onze Noordzee, die mee bepaald heeft hoe onze samenleving er vandaag uitziet. Daarom is het zo belangrijk die herinneringen te koesteren en beschermen", zegt De Backer.

In totaal zijn er nu 11 erkende scheepswrakken waarvoor speciale maatregelen gelden. Ze blijven toegankelijk voor bijvoorbeeld duikers, maar er is een verbod op activiteiten of werken die het wrak kunnen schaden zoals ankeren, lijnvissen of dreggen. De erkende wrakken komen ook terecht op de zeekaarten.

"WOI, de slag om de Noordzee"

De expo "WOI, de slag om de Noordzee" loopt van 21 april tot 30 augustus en past in de 100-jarige herdenking van WOI. Aan de hand van historische objecten en nooit eerder vertoonde illustraties en stukken brengt de tentoonstelling het onderbelichte verhaal van de oorlog op zee onder de aandacht van het grote publiek. Naast een unieke torpedo uit WOI en het kanon van de UB-29 zijn er ook 11 "Victoria Crosses" te bezichtigen.

De tentoonstelling opent niet toevallig nu: in april 1918 werd de haven van Zeebrugge aangevallen door de Britten, met als doel te verhinderen dat Duitse duikboten de haven nog uit konden.  

Videospeler inladen...

Meest gelezen