Grote herdenking Raid op Zeebrugge: "Dag van verzoening"

Met een plechtige ceremonie is vandaag de historische raid op Zeebrugge herdacht, een Brits offensief op de bezette haven van Zeebrugge tijdens de Eerste Wereldoorlog. Onder meer de Britse prinses Anne (foto boven), Vlaams minister-president Geert Bougeois (N-VA), federaal minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) en staatssecretaris voor de Noordzee Philippe De Backer (Open VLD) woonden de plechtigheid bij. Er was ook een ruime Duitse delegatie aanwezig.

Voor de Britten is het offensief op de havens van Oostende en Zeebrugge een belangrijke gebeurtenis. Op 23 april 1918, op Saint George's Day, sloegen bij dageraad de Britten toe met een indrukwekkende vloot. Doel was om de Duitse duikboten te blokkeren. 200 Britse soldaten overleefden de grootste maritieme operatie tot dan toe. Elf soldaten kregen een Victoria Cross, de hoogste Britse militaire erkenning. Die erkenningen zijn trouwens verzameld op een unieke tentoonstelling in het Provinciaal Hof van Brugge.

De zeeslag is vaak onderbelicht geweest in de geschiedenis.

De herdenking vond plaats aan het herdenkingsmonument in Zeebrugge. Tijdens de plechtigheid werden drie korte filmpjes getoond om de historische context te schetsen. Onder meer minister-president Bourgeois nam het woord en bracht een uitgesproken vredesboodschap mee.

"Dit is niet alleen een gedenkdag", zei hij. "Het is ook een dag van verzoening, een dag waarop we de vrede in Europa vieren. Daarom ben ik zo blij dat onze Duitse partners hier vandaag zijn, zodat wij samen de gesneuvelden van beide kanten kunnen eren en herdenken. Laten we in naam van morgen eendrachtig zijn en meer dan ooit samenwerken voor de vrede, de vrijheid en de mensenrechten."

De toespraken werden gevolgd door een bloemenhulde en nazaten konden een poppykruisje achterlaten. Daarna volgde de Last Post en bliezen de schepen in de haven hun hoorn.
 

Meest gelezen