©DELEU/Eurekaslide

Helft Vlamingen gebruikt nog steeds pesticiden

Zowat 47 procent van de Vlamingen gebruikt nog steeds pesticiden bij het tuinieren, maar de helft is wel bereid om over te schakelen op milieuvriendelijke alternatieven. Dat blijkt uit een onderzoek van de Vlaamse Milieu Maatschappij (VMM).  

21 procent van de Vlamingen is overgeschakeld op alternatieven voor pesticiden, en 32 procent gebruikt helemaal geen bestrijdingsmiddelen meer. Toch houdt 47 procent van de Vlamingen nog vast aan chemische bestrijdingsmiddelen, hoewel die schadelijk zijn.

Mensen realiseren zich nog altijd te weinig hoe schadelijk pesticiden zijn, zegt de VMM. "Heel wat mensen kennen hun aandeel in de vervuiling niet of onderschatten die, want pesticiden zijn wel degelijk heel schadelijk zowel voor de mensen als voor het milieu", zegt Katrien Smet. "Die stoffen dringen door tot het grondwater en tasten dat aan. Ze komen ook terecht in de waterlopen en bedreigen het water dat wij gebruiken om drinkwater te produceren."

De VMM lanceert daarom de campagne "Tuinieren zonder pesticiden. Kleine daad, schoon resultaat!". Vandaag kreeg elke Vlaming die restjes of volledige verpakkingen van pesticiden binnenbracht in een containerpark in de buurt een gratis voegenborstel. 280 parken namen deel. Er werd ook uitleg gegeven over milieuvriendelijke alternatieven.

Meest gelezen