Israël boos op Natalie Portman omdat ze een prijs weigert

De Amerikaans-Israëlische actrice Natalie Portman is niet van plan om een prijs in ontvangst te nemen die ze van de Israëlische overheid gekregen had. Ze is "erg verontrust door recente gebeurtenissen in Israël", luidt het. Met haar weigering haalt ze zich de woede van Israëlische politici op de hals.

De Genesis Award wordt sinds 2013 elk jaar uitgereikt en lauwert "buitengewone individuen die een inspiratie vormen voor de volgende generaties Joden, vanwege hun uitstekende professionele prestaties en toewijding aan de Joodse waardes en het Joodse volk". Portman kreeg in november te horen dat zij dit jaar de prijs uitgereikt zou krijgen. De ceremonie zou plaatsvinden in juni, in de stad Jeruzalem.

Via haar vertegenwoordigers heeft Portman nu aan de organisatie van de Genesis Award laten weten dat "recente gebeurtenissen in Israël haar erg verontrust hebben en ze voelt er zich niet comfortabel bij om deel te nemen aan een openbaar evenement in Israël." Ze kan "in eer en geweten niet doorgaan met de uitreiking." De ceremonie is afgelast.

Naar welke gebeurtenissen Portman verwijst, zegt de organisatie niet. Sinds begin maart zijn er wel opnieuw hevige protesten in de Gazastrook, het Israëlische leger wordt ingezet om die protesten de kop in te drukken. Er zijn al bijna 40 mensen omgekomen.

"Portman wordt gemanipuleerd"

De beslissing van Portman valt niet in goede aarde. Leden van Likoed, de partij van premier Benjamin Netanjayu, hebben gezegd dat Portman haar paspoort en staatsburgerschap moet worden ontnomen.

Miri Regev, de Israëlische minister van Cultuur, beschuldigt de actrice ervan de de door de Palestijnen geleide internationale boycot tegen Israël te steunen. Volgens sommige ministers wordt Portman "gemanipuleerd".

Portman werd geboren in een Israëlisch gezin in Jeruzalem en heeft daardoor ook de Israëlische nationaliteit. Ze won in 2010 een Oscar voor haar rol in "Black Swan". Eerder had ze gezegd het prijzengeld te willen schenken aan projecten die de gelijke rechten van vrouwen bevorderen.

Meest gelezen