Videospeler inladen...

Scoutsleider die verdacht wordt in onderzoek verspreiden naaktfoto's tijdelijk geschorst

De scoutsleider die verdacht wordt in een onderzoek naar het verspreiden van naaktfoto's, is tijdelijk geschorst. Dat zegt Jan Van Reusel van Scouts en Gidsen Vlaanderen aan VRT NWS. De jonge twintiger uit Sint-Truiden werd opgepakt in een onderzoek naar het maken en verspreiden van naaktfoto’s. Er werd ook een huiszoeking gehouden bij de man thuis. Hij mocht na zijn verhoor wel weer naar huis. Dat schrijft het Belang van Limburg. 

Vorige week maakte het parket van Brussel bekend dat het met de hulp van de Computer Crime Unit een onderzoek gestart is naar een onlineforum voor gamers. Op die website werden duizenden naaktfoto’s van meisjes uitgewisseld zonder dat die meisjes daar toestemming voor hadden gegeven. 

Ook Limburgs onderzoek

Maar ook bij het parket in Limburg loopt een onderzoek, na klachten van slachtoffers. Deze week is een jonge twintiger, een student, uit Sint-Truiden opgepakt op verdenking van voyeurisme. Hij zou een eigen app ontwikkeld hebben om naaktfoto's te delen. Het parket heeft het over naaktvideo's en -foto's van een 200-tal meerderjarige en minderjarige meisjes. Er wordt nu onderzocht of die foto's ook terecht zijn gekomen op het online forum voor gamers waar duizenden foto's circuleren. 

Scoutsleider

De man is ook leider bij de scouts. Bij Scouts en Gidsen Vlaanderen wordt aangeslagen gereageerd, zegt Jan Van Reusel: "Onze eerste bezorgdheid gaat uit naar de ouders en naar de leiding van de betrokken groep. We geven hen de ondersteuning die nu nodig is."

Volgens Van Reusel lijkt het erop dat de scoutsgroep nog nergens van afwist, het duurde ook even voor het duidelijk was om welke scoutsgroep het ging. "De leiding is nu geïnformeerd en de groep heeft de maatregel genomen om de betrokken leider tijdelijk te schorsen. Als zou blijken dat hij dermate ernstige feiten gepleegd heeft, kan die tijdelijke schorsing zeker omgezet worden in een definitieve uitsluiting. Dan kan hij nergens nog actief zijn bij de scouts."

Van Reusel laat verder nog weten dat de schorsing een "pedagogische beschermende maatregel" vanuit Scouts en Gidsen Vlaanderen en geen "sanctie" is. "Wij "straffen" of "oordelen" niet maar iedereen begrijpt dat een opvoedende functie niet wenselijk is zolang het onderzoek loopt."

Ouders

Intussen zijn ook de ouders van de leden van de scoutsgroep samengekomen met de leiding, zo laat Van Reusel maandag weten. "Dat contact verliep gemoedelijk waarbij de ouders uitdrukkelijk hun vertrouwen in de groep bevestigden." Een vertrouwen dat volgens Van Reusel zeer betekenisvol is om verder te kunnen werken en deze zomer samen op kamp te vertrekken. 

Videospeler inladen...

Meest gelezen