Videospeler inladen...

OPCW-waarnemers nemen stalen in Douma

In Syrië hebben de experts van de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) stalen genomen in Douma, waar op 7 april een gasaanval zou hebben plaatsgevonden. Dat meldt de organisatie. De stalen zullen naar Nederland gebracht worden.

Volgens het Westen was de chemische aanval het werk van het Syrische leger, maar dat wordt ontkend door president Assad en zijn Russische bondgenoten. Die spraken over een "zogenaamde chemische aanval" en zegden dat er geen bewijzen zijn. De beelden over de slachtoffers zouden door de rebellen gefabriceerd zijn.

Na een heleboel gekibbel binnen de VN-Veiligheidsraad werd besloten dat een team van het OPCW het incident ter plaatse kon gaan onderzoeken. De OPCW-experts hebben de opdracht na te gaan of er gifgas is gebruikt. Ze mogen geen verantwoordelijken aanduiden.

De start van de missie werd verschillende keren uitgesteld, woensdag nog nadat er schoten werden afgevuurd toen een veiligheidsteam van de VN ter plaatse kwam om de aankomst van de OPCW-experts voor te bereiden.

De Verenigde Staten en Groot-Brittannië beschuldigen het Syrische regime en Rusland ervan het uitstel te gebruiken om de sporen van de chemische aanval te laten verdwijnen. Volgens onbevestigde bronnen kwamen bij de aanval minstens 40 mensen om het leven.

De experts hebben nu stalen genomen bij een van de getroffen plekken in Douma.  Mogelijk worden later elders in de stad nog stalen genomen. Die worden naar laboratoria in het Nederlandse Rijswijk gebracht. Vandaar uit zullen ze verdeeld worden over verschillende gespecialiseerde laboratoria in de rest van de wereld.

Rebellen verlaten Oost-Qalamoun

Intussen heeft een andere groep rebellen zich teruggetrokken uit Oost-Qalamoun, een regio ten noordoosten van Damascus. Dat meldt het Syrische staatsagentschap Sana. De terugtrekking kadert in een akkoord dat gesloten werd met lokale opstandelingen.

Gisteravond hebben bussen de rebellen weggevoerd na het akkoord dat door bemiddeling van Rusland was gesloten. De rebellen overhandigden gepantserde voertuigen, raketten en munitie.

Oost-Qalamun is strategisch belangrijk voor de regering omdat het wordt beschouwd als de toegangspoort tot de Syrische woestijn. Het ligt aan een belangrijke weg tussen Damascus en de centrale provincie Homs. De evacuatie komt een week nadat de regering Oost-Goutha heroverde, een belangrijk oppositiebolwerk aan de rand van Damascus.

Meest gelezen