Videospeler inladen...

Groen-voorzitter Almaci: "Samen besturen met de N-VA? Dat is uitgesloten"

Oppositiepartij Groen wil in Antwerpen geen coalitie vormen met de N-VA van burgemeester Bart De Wever. En ook op Vlaams en federaal niveau lijkt de kans op een samenwerking bijzonder klein. Dat heeft voorzitter Meyrem Almaci verklaard bij de start van de campagne voor de gemeenteraads­verkiezingen.

De meerderheid van burgemeester De Wever (N-VA) in Antwerpen komt na de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober mogelijk onder druk te staan, zeker met een verzwakte coalitiepartner CD&V. Hoe groot is de kans dat Groen dan samen met de N-VA gaat besturen in Antwerpen? "Die is uitgesloten", antwoordt Almaci. "We zijn de uitdager van de N-VA in Antwerpen en we gaan dat ook blijven. Ons programma daar staat diametraal tegenover wat dat stadsbestuur doet. Dat stadsbestuur maakt de mensen in Antwerpen ongelukkig."

Her en der wordt gefluisterd dat de N-VA ook op federaal niveau zin heeft om de verzwakte CD&V in te ruilen voor de groenen. De Franstalige zusterpartij Ecolo zou dan aan de MR van premier Charles Michel de opportuniteit geven om niet de enige Franstalige partij in de regering te zijn. Maar ook op dat niveau ziet Groen-voorzitter Almaci niet meteen een samenwerking met de N-VA zitten. "Als ons programma diametraal tegenover hun programma staat, zie ik niet in hoe we dat op dat niveau ook kunnen realiseren."

Overigens, op bepaalde plaatsen zit Groen wel degelijk samen met de N-VA in een coalitie. Dat is bijvoorbeeld het geval in het stadsbestuur van Mechelen. 

"Groen maakt gelukkig"

Vandaag lanceerde Groen de campagne voor de komende gemeenteraads­verkiezingen. De partij kiest voor "geluk" als centraal thema voor die campagne. "Politiek moet mensen eigenlijk gelukkig maken", stelt voorzitter Almaci.

"Uit ons onderzoek blijkt dat mensen gelukkig worden van een verkeersveilige buurt, van minder verkeersdrukte, meer gezonde lucht en zaken als betaalbaar wonen en vooral veel groen. Dat sluit naadloos aan bij ons programma", aldus Almaci.

De ambities zijn trouwens groot: "Vlaanderen en Brussel mogen zich klaarhouden voor een groene golf", klinkt het.

Videospeler inladen...

Meest gelezen