VRT NWS

Spontane staking bij verschillende Brico-winkels

In verschillende winkels van doe-het-zelfketen Brico wordt zaterdagvoormiddag spontaan het werk neergelegd. Dat meldt BBTK-secretaris Erik Dirkx. Het nieuws, eerder deze week, dat de winkel in Molenbeek sluit, heeft kwaad bloed gezet bij het personeel, aldus Dirkx. 

"Het personeel vindt dat de directie met deze sluiting het vorig jaar afgesloten Back to Growth-plan met de voeten treedt", aldus Dirkx. "De directie vroeg in dat plan onder andere meer flexibiliteit en polyvalentie, en het personeel is daarin meegegaan. Daar stond wel een garantie tegenover dat er tot eind 2020 geen sluitingen en franchiseringen zouden gebeuren."

De staking van zaterdag was niet gepland, maar wordt wel erkend door het gemeenschappelijk vakbondsfront. In Brussel gaat het om alle Brico's, zowel de gewone als de Plan-Its. In Vlaanderen is in Antwerpen de Plan-It gesloten en in Kapellen de Brico. In Brugge staat een stakerspiket aan de Plan-It, maar Dirkx zegt niet te weten of die winkel ook gesloten is.

Zaterdagnamiddag zouden alvast de winkels in Antwerpen en Kapellen weer openen. Ook in het zuiden van het land zouden verschillende winkels gesloten zijn. Voor woensdag was eerder al een verzoeningsvergadering gepland tussen bonden en directie.

Meest gelezen