Videospeler inladen...

Stefaan Meerbergen: "Kim Jong-un geeft dubbele boodschap en speelt het slim"

De verklaring van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un dat zijn land met onmiddellijke ingang een einde zal maken aan zijn kernproeven en rakettesten, is verrassend. Dat zegt Stefaan Meerbergen, die als VRT-journalist Noord-Korea heeft bezocht. "Hij geeft hiermee een dubbele boodschap, maar hij speelt het slim." 

Verrassend en verwonderlijk: zo omschrijft Meerbergen de verklaring door de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un dat het land zal stoppen met kernproeven en rakettesten.

Mogen we dit dan beschouwen als een eerste stap naar vrede? "Dat gaat wat te ver", denkt Meerbergen. "Het is misschien een kleine stap, maar wat Kim nu eigenlijk gezegd heeft, is dat de proeven worden stopgezet omdat het kernwapenprogramma gerealiseerd is." Het is dan ook een dubbele boodschap die Noord-Korea de wereld instuurt: "Enerzijds is er de boodschap dat het land tegemoetkomt aan het Westen, maar tegelijk zegt Kim ook dat het land een kernmacht is."

Volgens Stefaan Meerbergen neemt Kim hiermee een onderhandelingspositie in door iets te geven en nu af te wachten wie bereid is iets terug te geven. 

Maar dat deze verklaring helemaal betekenisloos is, dat wil Meerbergen ook niet gezegd hebben. "In een land waar het leger aan de top van de samenleving staat, waar alle propaganda militair gekleurd is, is het toch een belangrijk signaal als die overheid daar verkondigt die proeven en testen stop te zetten. 

Ook de timing is niet toevallig, denkt Meerbergen. "Volgende vrijdag is er de topontmoeting met de Zuid-Koreaanse president en er hangt ook een ontmoeting tussen Kim Jong-un en Trump in de lucht." De VS en het Westen willen een volledige denuclearisatie van Noord-Korea, maar Kim zal dan wel iets in ruil vragen.  Zo heeft hij ooit laten verstaan dat de aanwezigheid van de VS in Zuid-Korea, waar 35.000 Amerikaanse militairen gelegerd zijn, zou worden afgebouwd. Het is nog maar de vraag of Trump dat zal doen, maar Kim speelt het nu wel slim."

Herbekijk hieronder de analyse van Stefaan Meerbergen in "Het Journaal": 

Videospeler inladen...

Meest gelezen